Otevřít menu
Doprava dnes
-

Horské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

Na území České republiky od nedělních ranních hodin hustě sněží a nový sníh komplikuje dopravu. Na silnicích v horských oblastech je třeba dbát zvýšené opatrnosti.

8:50 / 6. února 2022
Horské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrnostíi

Foto: deník.cz

Na silnicích ve vyšších polohách v Pardubickém kraji je místy ujetá vrstva zledovatělého sněhu, na otevřených úsecích hrozí silný nárazový vítr. Hlavní silnice I/11 mezi obcí Jablonné nad Orlicí a Červená Voda přes Suchý Vrch je sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Zvláště opatrní by měli být řidiči také na silnici I/14 v úseku mezi Dlouhou Třebovou a Ústím nad Orlicí, kde na 50 metrech vyvěrá voda na vozovku a namrzá. Zledovatělé vedlejší silnice jsou i v okolí Třemošnice v Železných horách a v okolí Žamberka a Lanškrouna, uvedli dnes ráno silničáři.
 

Na silnicích druhé a třetí třídy na Šumpersku a Jesenicku, které nejsou udržované chemicky, zůstává od středních poloh uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na zbytky rozbředlého sněhu mohou motoristé na severu Olomouckého kraje narazit i na hlavních silničních tazích. Vozovky v ostatních částech regionu jsou většinou holé, suché a sjízdné bez omezení.
 

Horské silnice v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na nesolených silnicích ve vyšších polohách kraje leží vrstva ujetého místy zledovatělého sněhu. Zvláště opatrní by měli být řidiči v Krkonoších, Orlických horách a v CHKO Broumovsko na Náchodsku. Nový sníh se drží na vedlejších silnicích třeba také v okolí Nové Paky na Jičínsku, vyplynulo z ranního hlášení silničářů. Meteorologové na dnešek zejména pro horské oblasti vydali výstrahu před vydatným sněžením. Na horách vlivem silného větru hrozí sněhové jazyky a závěje.
 

Na silnicích druhé a třetí třídy v horských oblastech Vsetínska zůstává místy nesouvislá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé, suché a sjízdné bez omezení.
 

Cestu do hor na severu Čech dnes může komplikovat sněžení i silný vítr, místy se budou tvořit sněhové jazyky nebo i závěje. V Libereckém kraji by mělo na horách připadnout až 30 centimetrů, na hřebenech i kolem 40 centimetrů sněhu. V Ústeckém kraji to bude méně, meteorologové očekávají na horách kolem deseti centimetrů a na hřebenech až 15 centimetrů sněhu.
 

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru