Otevřít menu
Doprava dnes
-

Hotovo, bez problému. Největší stavební akce letošního roku dokončena

Klíčový stavební akt na silnicích a dálnicích v České republice pro rok 2022 je dokončen, stavba dálnice D35 může směle pokračovat. Stavbaři po prvním úseku úspěšně otočili v měsíci květnu také druhou část kritické části dálnice u Uherska, dokončení a zprovoznění úseku Časy - Ostrov tak na konci letošního kalendářního roku vůbec nic nebrání.

17:01 / 13. května 2022
Hotovo, bez problému. Největší stavební akce letošního roku dokončenai

Foto: ŘSD

První konstrukci o váze 4300 tun otočili o 35 stupňů v polovině dubna o Velikonocích, ta druhá přišla na řadu na počátku května. Druhý posouvací manévr po 27 metrů dlouhé železobetonové dráze se podařilo dokončit rychleji než minule. Při dubnové výluce stavbaři konstrukci během prvního dne posunuli o 18 metrů, následující den o 9 metrů. Tentokrát vahadlo vážící 4300 tun přemístili z pátku na sobotu o 21 metrů, na přelom soboty a neděle jim pak zbývalo 6 metrů.

Mezi oběma částmi nyní je třeba překlenout mezeru o délce 1,8 metru. Samotný zástupce stavbařů byl však překvapen, jak náročný samotný úkon je. „Byli jsme překvapeni, jak malou silou točíme. Hydraulický lis má možnost tlačit silou 200 tun, ale tlačíme jen 25 tunami,“ řekl Dubšík k posunu dočasné podpěry.

Přítomen byl také ministr dopravy Martin Kupka, který si přijel náročný stavbařský moment osobně zkontrolovat: „Na stavbu se vracím po nějakém čase. Tohle je důležitá technologická část. Tímto způsobem otáčení se v České republice staví první dálniční most,“ dodal Martin Kupka k technologicky náročné akci, kterou odborníci připravovali dva roky.

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl tak mohl být spokojen: „Otočení první části dálničního mostu v Uhersku na D35 přes železniční trať v rámci stavby “D35 Časy - Ostrov” proběhlo úspěšně. Za účasti zástupců médií a odborníků jsme v noci zhlédli poslední metry unikátního stavebního postupu. Skvělá práce zhotovitele,” chválil ve svém vyjádření.

Dálniční most přecházející šikmo přes železniční trať u Uherska bude dlouhý asi 175 metrů. Dálnice D35 povede v místě opěr 11 metrů nad nynějším terénem tak, aby byla dodržena podjezdná výška železniční tratě. Celý úsek dálnice D35 Časy - Ostrov by měl být uveden do provozu 22. prosince.

První úsek D35 v Pardubickém kraji Opatovice - Časy byl otevřen koncem loňského roku. Navazující část je dlouhá 14,7 kilometru, zahrnuje 22 mostů včetně přemostění železničního koridoru u Uherska a dvě mimoúrovňové křižovatky. Náklady dosáhnou 3,2 miliardy korun bez DPH.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru