Otevřít menu
Doprava dnes
-

Hradecký dopravní podnik zavádí novinky v odbavování

Cestující hradecké MHD si již mohli povšimnout první novinky v rámci nově zaváděného odbavovacího systému. Dopravní podnik totiž postupně instaluje do všech svých vozů nové platební terminály. V rámci jednoduššího odbavování plánuje podnik do budoucna spustit i novou aplikaci či instalovat inteligentní označníky na zastávkách.

7:07 / 29. března 2023
Hradecký dopravní podnik zavádí novinky v odbavováníi

Foto: Kromě nových platebních terminálů chystá DPMHK i další novinky v odbavování. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik města Hradec Králové (DPMHK) postupně spouští nový odbavovací systém. Ve vozech MHD jsou instalovány nové platební terminály, které umožňují nejen načtení městské karty, ale i zakoupení jízdného pomocí bezhotovostní platby (ať už platební kartou, mobilním telefonem atd.). Do budoucna přibude také nová aplikace či zmodernizovaný e-shop. Přímo na zastávkách se cestující mohou těšit na nové inteligentní označníky. Celkem devatenáct jich bude rozmístěno na zastávkách Obchodní domy Tesco a Atrium, Centrál, Adalbertinum, Magistrát města, Ulrichovo náměstí nebo u zastávek Futurum, Fakultní nemocnice, Zimní stadion či Muzeum. Tyto označníky především poskytnou cestujícím aktuální informace o času a příjezdu konkrétních spojů do zastávky. Pokud by došlo k omezení provozu nebo nějaké mimořádné události, i taková informace zde bude k dispozici.

Vozy budou také disponovat sčítacími lištami, které umožní sledovat vytíženost linek. Díky tomu se bude lépe pracovat na efektivním rozložení spojů na vybraných trasách.

„Technologie spojené se stávajícím odbavovacím systémem už neodpovídají modernímu nastavení a trendům dnešní doby. Dopravní podnik si toho byl dlouhodobě vědom a snažil se celou situaci změnit. Od poloviny roku 2021 tak probíhala příprava na zavedení nového odbavovacího systému, který může pokrýt hned několik viditelných „bolístek“, jež dopravní podnik trápily. Nejčastěji jde o nemožnost platby kartou ve všech vozech MHD i zastaralost a nefunkčnost některých označníků na zastávkách. To se ale právě teď změní,“ informoval Miroslav Hloušek, náměstek primátorky pro oblast dopravy.

Do budoucna plánuje podnik zrušit například nákup papírových jízdenek a nákup jízdenek u řidiče, zatím však všechny dosavadní způsoby úhrady jízdného stále fungují. „Po několik měsíců chceme nechat naše cestující, aby si na odbavovací systém zvykli. Během této doby budeme sledovat, který způsob platby jízdného je nejvíce nebo naopak nejméně využívaný. Nyní nám výrazně klesá nákup papírových jízdenek a se zavedením odbavovacího systému do provozu čekáme, že čísla budou ještě klesat. Do budoucna bychom právě proto papírové jízdenky a nákup jízdenek u řidiče chtěli případně zrušit. K tomu ale nedojde dříve než v příštím roce,“ uvedl Zdeněk Abraham, ředitel DPMHK.

Rušeny budou postupně i zastaralé dobíjecí automaty na městskou čipovou kartu. Dobíjení bude možné pouze prostřednictvím e-shopu podniku. Součástí zavedení nového odbavovacího systému je i spuštění nové aplikace, která se ale zatím nachází jen v demoverzi. Tato aplikace umožní cestujícím například nahlédnout na trasu svého spoje nebo zjistit, kde aktuálně se konkrétní vůz nachází.

Nový odbavovací systém vyšel hradecký dopravní podnik téměř na 25 milionů Kč.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

 

zpět na články

inzerce

nahoru