Otevřít menu
Doprava dnes
-

Hromadnou dopravu trápí nedostatek řidičů! Dopravci se dostávají do potíží

Městskou hromadnou dopravu v Česku dlouhodobě trápí nedostatek řidičů, podle dopravců jich v zemi chybí přes 500. V současné době, kdy se dopravní podniky vrací po skončení covidových omezení k původním jízdním řádům, to podle nich vede k problémům při zajišťování dopravy.

14:42 / 9. června 2022
Hromadnou dopravu trápí nedostatek řidičů! Dopravci se dostávají do potížíi

Foto: Ilustrační snímek z kabiny řidiče autobusu (Zdroj fotky: irozhlas.cz).

Sdružení dopravních podniků ČR informovalo o krizi s nedostatkem řidičů v MHD. Profesionální řidiči chybí také u nákladních dopravců, ti jich postrádají tisíce. S nedostatkem řidičů se dopravní podniky potýkají dlouhodobě. „Jednou z hlavních příčin nedostatku řidičů je jejich vysoký průměrný věk, který se pohybuje mezi 47 a 50 lety. Poměrně hodně řidičů nám tedy odchází do starobního důchodu nebo odejdou předčasně z důvodu zdravotní nezpůsobilosti,“ uvedl předseda sdružení Tomáš Pelikán.

V současné době se po ukončení protikoronavirových opatření, která částečně omezila i dopravu, podle něj problémy ještě prohlubují. „V době, kdy platila různá omezení, se naše dopravní výkony snížily a někteří šoféři odešli do jiných odvětví. V regionech, kde je například průmyslová výroba, se dopravci doslova přetahují o zaměstnance s velkými výrobními závody,“ řekl Pelikán.

Kamionoví dopravci postrádají kolem 15 tisíc řidičů


Některé dopravní podniky tak hlásí ve svých řadách podstav řidičů. Část z nich se podle sdružení navíc potýká s vysokou nemocností řidičů, kteří jsou v dlouhodobé pracovní neschopnosti. „Dopravní podniky intenzivně pracují na získávání nových řidičů, lákají je na náborové příspěvky a další zajímavé zaměstnanecké benefity. Například v Praze se bude 15. června konat Informační den, kde získají všechny potřebné informace zájemci o práci řidiče autobusu,“ řekl předseda představenstva Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner.

Čeští dopravci dlouhodobě upozorňují na nedostatek řidičů. V nákladní i osobní dopravě jich působí kolem 120.000, podle dopravců jich ovšem chybí desetitisíce. Podle loňských statistik sdružení dopravců Česmad Bohemia postrádají kamionoví dopravci kolem 15.000 řidičů, další by byli schopni téměř okamžitě zaměstnat i autobusoví přepravci.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru