Otevřít menu
Doprava dnes
-

Inteligentní zastávky v Ústí nad Labem jsou opět v provozu. Stále ale může docházet k výpadkům

Inteligentní zastávky MHD v Ústí nad Labem jsou od tohoto týdne opět v provozu. Po několikaměsíčním výpadku mohou cestující znovu zjistit, kdy přesně jejich spoj do stanice dorazí. Ústecký dopravní podnik momentálně stále jedná s dodavatelem o softwaru, proto je možné, že cestující neuvidí na informačních tabulích třeba zpoždění spojů.

8:18 / 26. listopadu 2022
Inteligentní zastávky v Ústí nad Labem jsou opět v provozu. Stále ale může docházet k výpadkůmi

Foto: Inteligentní zastávka. Zdroj: DPMUL

Ústí nad Labem se už v roce 2015 rozhodlo zainvestovat do projektu inteligentních zastávek. Zatím za tento moderní krok zaplatilo již 5,5 milionů Kč. Kolik bude ovšem stát znovuzprovoznění informačních tabulí, to město ještě netuší. Zhruba sedm let po jejich instalaci a spuštění totiž došlo k výpadkům, a to kvůli zavádění moderních technologií. První výpadky zaznamenal ústecký dopravní podnik letos na jaře. Nefunkčnost tabulí byla způsobena přechodem z 3G sítě na 5G síť. Zařízení v tu chvíli ztratila spojení se svým řídícím centrem. Pro opětovné zajištění funkčnosti bylo zapotřebí vyměnit modemové jednotky, aktuálně se ještě pracuje na úpravě softwaru serveru.

Elektronické informační tabule poskytují cestujícím přesné informace o příjezdu, odjezdu a zpoždění na lince či spoji on-line způsobem. Šestnáct označníků najdeme na šesti nejvytíženějších stanicích v centru Ústí nad Labem.

„Teď probíhá ladění vnitřních softwerových věcí, aby zastávky byly plně funkční, tedy fungovaly v plném rozsahu,“ uvedl Dalibor Dařílek, vedoucí odboru dopravy a majetku na ústeckém magistrátu. Výměna příslušných komponentů byla zpožděna dodávkou dílů. Dodavatel Ivo Herman podle ředitelky ústeckého dopravního podniku Simony Mohacsi několikrát slíbil, že budou panely opravené. Poprvé to podle ředitelky bylo v srpnu.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: DPMUL, ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru