Otevřít menu
Doprava dnes
-

IVECO na Czechbusu prezentovalo svůj multienergetický přístup k energetickému přechodu

Na 11. ročníku středoevropského veletrhu autobusů, hromadné dopravy, telematiky a servisní techniky CZECHBUS byla jednou z firem, které byly nejvíce vidět, IVECO BUS. IVECO na veletrhu autobusů prezentovala své relevantní modely pro mobilitu osob, avšak zaměřila se i na zelenou budoucnost!

13:04 / 26. listopadu 2022
IVECO na Czechbusu prezentovalo svůj multienergetický přístup k energetickému přechodui

Foto: Společnost IVECO BUS na Czechbusu 2022. Autor: Richard Mrkvička.

Udržitelná mobilita je trvalým závazkem IVECO BUS

„Udržitelná mobilita je trvalým závazkem IVECO BUS, která má skutečně vedoucí postavení v oblasti alternativních energií. Naše značka vždy předvídala rostoucí potřeby úřadů, dopravních společností, provozovatelů a občanů po čistších vozidlech, která respektují přírodní zdroje, životní prostředí a veřejné zdraví, a nabízela vyspělá, virtuózní a ekologicky odpovědná dopravní řešení. Ať už jsou úkoly a potřeby zákazníků jakékoli. Řada našich výrobků představuje díky své rozsáhlé nabídce a přístupu k energetickému mixu hmatatelnou odpověď na nezbytnou energetickou transformaci,“ prozradili zástupci z firmy IVECO.

Autobusová společnost na veletrhu vystavila svůj produkt E-WAY 9,5 metrů dlouhý, STREETWAY 12 metrů, CROSSWAY Hybrid Low Entry, E-WAY 12 metrů dlouhý, CROSSWAY Pro, CROSSWAY Low Entry Line či EVADYS.

Řada CROSSWAY je lídr na evropském trhu

Řada CROSSWAY je s rekordní produkcí zhruba 55 000 kusů nespornou jedničkou na trhu ve svém autobusovém segmentu. V současné době je každé druhé meziměstské vozidlo registrované v Evropě CROSSWAY. IVECO BUS CROSSWAY se vyrábí v závodě IVECO BUS ve Vysokém Mýtě v České republice. CROSSWAY Low Entry je dokonalým řešením, jak přivítat na palubě více cestujících s maximálním komfortem a bezpečností. Koncepce Low Entry zaručuje vynikající přístupnost pro všechny cestující, kteří nastupují a vystupují z vozidla. Výborně se osvědčuje jak v městském, tak meziměstském provozu. Řada CROSSWAY se hodí pro městskou dopravu i školní a meziměstskou dopravu. Demonstruje své široké spektrum možností díky výběru ze tří optimalizovaných délek (10,8 m, 12 m a 12,9 m – ponz. výrobce). IVECO nabízí 4 verze CROSSWAY, jsou jimi LE (s nízkým vstupem), Line pro krátké a středně dlouhé meziměstské jízdy a Pro, které je ideálním řešením pro dopravce, jež požadují kombinaci meziměstského a zájezdového autobusu. U modelů CROSSWAY jsou navíc k dispozici dvě automatické převodovky (ZF Ecolife 2 - VOITH Diwa NXT – pozn. výrobce) pro ještě větší jízdní komfort a optimalizovaný výkon z hlediska spotřeby paliva.

IVECO myslí i na dekarbonizaci dopravy

IVECO BUS pro bezemisní mobilitu na veletrhu demonstroval zastoupením plně elektrickými autobusy E-WAY, a to jak modely s nočním dobíjením, tak vybavenými nejmodernější bateriovou technologií. Nová generace baterií Forsee Power ZEN pro noční nabíjení v depu zvyšuje kapacitu jedné baterie na 42 kWh. Tyto nové nechlazené a nevyhřívané vysokoenergetické baterie NMC (nikl, mangan, kobalt) poskytují provozovatelům o 20 % více energie, což vede k dojezdu až 400 km při maximální kapacitě 462 kWh na palubě 12 m dlouhého E-WAY nabízí nejkomplexnější a nejflexibilnější řadu na trhu s řešením, které odpovídá specifickým potřebám dojezdu každého zákazníka, s modely dostupnými ve čtyřech délkách (9,5 m, 10,7 m, 12 m a 18 m), dvěma technologiemi baterií pro každé konkrétní použití.

STREETWAY je řešení pro čistou městskou dopravu

Novinka v nabídce městských autobusů IVECO BUS je řada STREETWAY. Ta se zaměřuje na pohodlí cestujících a efektivitu provozu. Přední a prostřední vstupní dveře usnadňují nástup a výstup, zatímco integrovaná nízká podlaha a široká střední chodba umožňují rychlý dopravní tok a nerušený přístup vozíčkářů do prostoru pro cestující. Vůz STREETWAY lze objednat také s ruční nebo elektrickou rampou se speciálním pohodlným prostorem pro cestující se sníženou pohyblivostí. STREETWAY je vybaven mimořádně účinným motorem Cursor 9 o výkonu až 228 kW (310 k) podle normy EURO VI Step E, který je plně kompatibilní s palivem z obnovitelných zdrojů, a je tak na silnici hospodárný a ekologický.

CROSSWAY Low Entry Hybrid byl velmi oceněn!

CROSSWAY Low Entry Hybrid od IVECO BUS, který byl představen minulý měsíc, nyní slavil svou českou premiéru na veletrhu CZECHBUS. Vystavený model je dvoudveřový a dlouhý 12 nebo 13 metrů. IVECO BUS představil svou novou hybridní technologii v modelech CROSSWAY Low Entry, které jsou k dispozici ve verzích XTL (X-To-Liquid) na obnovitelné palivo a zemní plyn a které mají dopravcům nabídnout další řešení pro snížení uhlíkové stopy. Zbrusu nová verze CROSSWAY LE Hybrid CNG získala prestižní titul Udržitelný autobus roku 2023 v kategorii Meziměstský autobus. Elektrický pohon je vybaven hybridní technologií vyvinutou v úzké spolupráci s globální technologickou společností Voith. Je vybaven 48V baterií spojenou s převodovkou Voith DIWA NXT a osvědčeným motorem Cursor 9. Převodovka DIWA NXT je kombinována s výkonným rekuperačním elektromotorem o špičkovém výkonu 35 kW, který funguje jako startér a generátor pro rekuperaci kinetické energie akumulované během zpomalovací a brzdné fáze, s vysokoenergetickou baterií LTO (48 V) umístěnou na střeše. Elektromotor podporuje motor Cursor 9 během startovacích fází.

Nové řešení je rovněž vybaveno funkcí Stop & Start, která přináší uživatelům a provozovatelům řadu výhod: eliminuje hluk a vibrace, což vede k většímu pohodlí cestujících, obyvatel a chodců na zastávkách, a dále zlepšuje úsporu paliva. „Díky těmto funkcím přináší nový CROSSWAY LE Hybrid úsporu paliva ve srovnání s nehybridní verzí, což je důležitá výhoda v době, kdy se provozovatelé potýkají s rostoucími náklady na energie. Navíc jim toto nové hybridní řešení umožňuje při kombinaci s obnovitelnými palivy snížit emise CO2,“ zaznělo na tiskové konferenci IVECO BUS.

EVADYS může být ideální partner pro meziměstské a turistické služby

EVADYS, vyráběný v závodě IVECO BUS ve Vysokém Mýtě, nabízí jako své hlavní vlastnosti bezkonkurenční všestrannost a provozní rentabilitu. EVADYS je bezpochyby nejlepším obchodním partnerem v segmentu MD. Byl speciálně navržen tak, aby vyhovoval rostoucím potřebám regionálních a vnitrostátních linek, jakož i služeb cestovního ruchu na místní a střední vzdálenosti – potřebám, které vyžadují špičkové kombinované vlastnosti "intercity/excursion". Jednoduše řečeno, toto vozidlo se ideálně hodí pro trasy zkrácené mnoha zastávkami, které jsou méně vhodné pro turistické autobusy, ale které jsou dostatečně dlouhé na to, aby vyžadovaly vynikající výkon a komfort pro cestující,“ řekli na veletrhu zástupce výrobce.

IVECO BUS se zaměřuje inovace prostřednictvím strategických partnerství

IVECO BUS neustále hledá inovativní řešení, která by lidi dopravila tam, kam chtějí, chytřejším a ekologičtějším způsobem. Aby IVECO BUS dokázal čelit těmto výzvám, uzavírá strategická partnerství, která jí umožňují posouvat inovace kupředu a stát se vůdčí silou mobility budoucnosti. V červenci loňského roku společnost IVECO BUS oznámila, že bude spolupracovat se společností HTWO (značka skupiny Hyundai Motor Group) na vybavení svých budoucích evropských autobusů na vodíkový pohon špičkovými systémy palivových článků. Firma rovněž podepsal memorandum o porozumění se společností VIA, aby prozkoumala možnou budoucí spolupráci při vývoji řešení veřejné dopravy na vyžádání na míru a souvisejících digitálních služeb pro autobusy.

Kromě poskytování autobusů se IVECO BUS stal skutečným poradcem pro zákazníka a nabízí kompletní balíček řešení mobility na klíč, který zahrnuje odborné služby. Jedná se o kompletní ekosystém prvků a technologií, který zahrnuje řízení projektu, typ baterie, zajištění energie, řešení pro nabíjení, jakož i školení, smlouvu o údržbě, telematické služby a služby v oblasti konektivity a financování, aby dokonale vyhovovaly aplikaci zákazníka. Tento přístup je klíčem k úspěšnému řešení všech výzev udržitelné mobility a co nejlepšímu uspokojení zájmů zákazníků.

Společnost IVECO BUS také dosáhla na zakázku pro Dopravní podnik hlavního města Prahy na obnovu dieselových autobusů v příštích letech. První kloubové Iveco Streetway v kloubové verzi by měly vyjet v Praze v dubnu 2023. Do roku 2027 by mohl pražský dopravní podnik převzít 143 článkových vozidel.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: IVECO)

IVECO na Czechbusu prezentovalo svůj multienergetický přístup k energetickému přechodu Foto: Společnost IVECO BUS na Czechbusu 2022. Autor: Richard Mrkvička..
zpět na články

inzerce

nahoru