Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jak Češi letos vyrazí na dovolenou? Podívejte se na průzkum agentury IPSOS

Přes 40 procent Čechů hodlá letošní dovolenou strávit v zahraniční. Pořád ale zůstává velký počet lidí, kteří si budou užívat dovolenou v ČR. Více než polovina z dotazovaných vyrazí na dovolenou autem. Takové a mnohé další výsledky přinesl průzkum agentury IPSOS zadaného platformou pro sdílení aut mezi lidmi HoppyGo.

19:42 / 15. června 2023
Jak Češi letos vyrazí na dovolenou? Podívejte se na průzkum agentury IPSOSi

Foto: Jak letos Češi odcestují na dovolenou? Přes 50 % oslovených vyrazí autem. Zdroj: brainznarrative.cz

Exkluzivní průzkum veřejného mínění agentury IPSOS zadaného platformou pro sdílení aut mezi lidmi HoppyGo z inovačního centra Škoda X přinesl data o tom, jak a kde budou letos Češi trávit dovolenou. Z průzkumu dále vyplynulo např. i to, jak budou Češi na dovolenou cestovat. V letošním roce plánuje 41 % Čechů strávit dovolenou v zahraničí, 38 % pak zůstane na dovolenou v České republice.

Přes 80 % Čechů, kteří se letos vydají na dovolenou do zahraničí, zavítá k moři. O horskou turistiku se z nich zajímá jen desetina. Mezi nejoblíbenější destinace stále patří Chorvatsko, v těsném závěsu ho pak následuje Řecko a Itálie. Téměř 30 % všech oslovených respondentů si dopřeje dovolenou rovnou dvakrát.

V letošním roce se 27 % Čechů ale rozhodlo změnit způsob toho, jak se na dovolenou dopraví. Ve snaze ušetřit se proto mnohdy rozhodli využít místo letecké přepravy automobilovou dopravu. Pro tento způsob dopravy se nově rozhodl zhruba každý druhý dotazovaný, který pro letošní rok mění svůj návyk.

Způsob dopravy na dovolenou

Z průzkumu vyplývá, že 7,5 % respondentů se rozhodlo pro autobus, 10 % dává přednost vlaku a téměř 26,5 % se vydá na letní dovolenou letecky. Nejčastějším způsobem přepravy však stále zůstává doprava osobním automobilem (tak se rozhodlo 52 % respondetů). 1 % dotazovaných využívá obytného vozu a další 3 % lidí plánují využít služeb autopůjčovny či carsharingu.

Možnost zapůčit si automobil na dovolenou je pro čím dál tím větší skupinu lidí lákavější. Platforma HoppyGo už nyní eviduje na letní období rezervovaný rekordní počet automobilů na rekordní počet cest, meziročně toto číslo vzrostlo o 35 %, přičemž auta budou na cestách v průměru 10 dní.

„Meziročně nám proti loňské letní sezóně narostl počet předrezervací o 35 %. Je to rekordní množství a potvrzení rostoucí důvěry našich uživatelů. Velkou výhodou je i to, že s automobily na HoppyGo se dá cestovat bez problému do zahraničí i na delší cesty. Už nyní jsou na léto desítky cest naplánované na více než 20 dní,“ informoval Jakub Erben, manažer HoppyGo pro ČR a Slovensko.

S rostoucím zájmem o HoppyGo rostou i průměrné výdělky majitelů aut. Z předrezervovaných cest už nyní lze počítat s tím, že celkem si majitelé aut vydělají dohromady téměř 1,5 milionu korun. Platforma HoppyGo odhaduje, že na konci léta by majitelé mohli dosáhnout výdělků přesahující 10 milionů korun, což je hranice, kterou se dosud v létě nepodařilo překročit. Společnost eviduje v letošním roce i zvýšený zájem o zapůjčení elektromobilů.

HoppyGo

Platforma HoppyGo propaguje službu „auta od lidí pro lidi“. Majitelé aut jsou přes aplikaci spojeni se zájemci o pronájem vozu. Využívají se tak auta, která by jinak stála opuštěná na parkovišti.

Publikovala: Lucie Sogelová (Zdroj: brainznarrative.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru