Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jak masožravé rostliny pomáhají lodím ušetřit za palivo?

V dalším díle seriálu „zajímavosti ze světa dopravy“ se podíváme na to, jak lze ušetřit v lodní dopravě za palivo? Úspěšný trik masožravých láčkovek pomohl před pár lety konstruktérům v návrhu povrchu trupu lodí.

21:32 / 28. prosince 2021
Jak masožravé rostliny pomáhají lodím ušetřit za palivo?i

Foto: Ilustrační foto (logistika.ekonom.cz)

Od dob, kdy si lidé poprvé postavili čluny a vydali se na vodu, zápolí lidstvo se dvěma nemalými bitvami. Jednu z nich vede proti odporu vody při plavbě a druhou zase proti usazováním nečistot na trupech lodí. Čím snadněji lodě plují, tím je to lepší pro ně i pro životní prostředí.

Australští vědci našli zajímavé řešení těchto problémů s plavbou lodí na nečekaném místě a to v nálevkách masožravých rostlin láčkovek. Láčkovky mají totiž na svých nálevkách speciální mikrostruktury, které brání hmyzu, aby vylezl ven z pasti a masožravce unikl.

Vědci tyto struktury okopírovali pro trupy lodí a ještě je vylepšili tak, aby se na nich nemohly uchytit ani bakterie, které bývají zodpovědné za nárosty na trupech lodí. Zajisté překvapivé řešení by mělo zajistit, že lodi budou plout snadněji, ušetří peníze za energie i opravy a sníží zátěž životního prostředí.

 

Autor: Bc. Filip Červinka

zpět na články

inzerce

nahoru