Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jak přizpůsobit dítě k jízdě v autosedačce v zimním období?

Autosedačky pro děti jsou neodmyslitelným bezpečnostním prvkem pro ty nejmenší. Její nesprávné upevnění a usazení pro dítě zvyšuje pravděpodobnost zranění při nehodě. A proto se na tento fakt musí myslet i v zimě, kdy je nejčastější chybou, že je dítě v autosedačce až moc oblečené. Věděli jste to? Více se dozvíte v článku.

18:41 / 22. prosince 2022
Jak přizpůsobit dítě k jízdě v autosedačce v zimním období?i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: BESIP a TSB.

Dětská autosedačka je věc, která by se neměla rozhodně podcenit

Výběr autosedačky není radno podceňovat, protože děti tráví v autě poměrně dost času. Mnozí se stanou spolujezdci už cestou domů z porodnice. Parametry pro novorozence a pro starší děti jsou rozdílné. Jakmile povyrostou, tak z prvních sedaček, obvykle takzvaných vajíček, přesedají do autosedaček další kategorie. „Ze zákona v autosedačkách děti při jízdě musí být umístěny do tělesné hmotnosti nižší než 36 kg a výšky menší než 150 cm. Začínají ve vajíčku, pokračovat by měly ideálně v sedáčkách umístěných proti směru jízdy, a končit ve velkých sedačkách. Měli bychom se úplně vyhnout zažitým podsedákům,“ řekla Markéta Novotná za krajské pracoviště BESIP Ministerstva dopravy pro Liberecký kraj.

 „Existují různé typy, ale bezpečné jsou jen tehdy, když jsou správně použité. V první řadě musí být dětská autosedačka řádně připevněna v automobilu. Při výběru je potřeba si pohlídat, zda autosedačka vhodně pasuje a vejde se do vašeho vozidla. Ne každá je vhodně připevněna v každém automobilu,“ pokračovala Novotná.

Každé dítě je při stejné váze jinak vysoké a naopak. Každé dítě nebude vhodně usazené v každé sedačce. „Vybírat si sedačku podle doporučení influencerů není tou nejbezpečnější variantou,“ upozornil Patrik Lang z Týmu silniční bezpečnosti. Výběru autosedačky je potřeba věnovat čas. Ovšem ani nejkvalitnější sedačka neochrání naše ratolesti, pokud nebudeme dodržovat řadu dalších bezpečnostních zásad správného usazení a poutání. V první řadě musí pás správně vést, v případě 3bodého pásání přes klíční kost, hrudní kost a boky. Musí být dotažený do těsné blízkosti s tělem a narovnaný. Nejen u dětských sedaček by se nemělo zapomínat na nastavení hlavové opěrky, která by měla být vždy minimálně v úrovni temene hlavy, lépe však alespoň dva centimetry nad. U sedaček proti směru jízdy se řídíme 2 prsty mezi rameny a dolní hranou hlavové opěrky.

Dostatečně chráněny nejsou příliš oblečené děti v sedačkách

Huňaté bundy sice ve voze zajistí teplo, ale pokud dojde k nehodě, představují velké nebezpečí. Platí čím méně vrstev, tím lépe. „Zejména v zimním období dospělí často zapomínají na to, že by svou ratolest nikdy neměli zapínat do autosedačky v tlusté bundě nebo několika vrstvách oblečení, a to i když jedou krátkou vzdálenost. Aby dítě bezpečnostní pás chránil, musí být co nejvíce na těle.“ varuje Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje. V autě je důležité pohodlí. Sezení v bundě tomu nepřispívá. Dítě, které je během cesty navlečené do péřovky, se nebude po chvíli cítit dobře. Začne se vztekat, ošívat, jeho chováním může být rázem rušen řidič a ohrožena bezpečnost jízdy. Ideální je proto auto před cestou nastartovat a trochu předehřát nebo mít ve voze připravenou deku. Pokud je dítěti chladno, po správném připoutání je nejjednodušší a bezpečné ho přikrýt. Pravidlo oblékání platí ostatně i pro dospělé. Bez příliš teplého oblečení se bude za volantem cítit lépe řidič i ostatní spolujezdci. „Zimní bunda značně omezuje v pohybu. Pás přes hladký povrch bundy může sklouznout a neudrží tělo tam, kde by měl. Nejlépe funguje, když ho máme na svém těle,řekl Jan Polák.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: Tým silniční bezpečnosti)

zpět na články

inzerce

nahoru