Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jak probíhá příprava liniových staveb?

Ředitelství silnic a dálnic spustilo během prázdnin zajímavý projekt. Série videí má seznámit veřejnost s tím, jak vlastně příprava jednotlivých staveb probíhá, jaké jsou její fáze a problémy, se kterými se může potkat. A my bychom vám tento pěkný manuál v našem seriálu rádi ukázali v textové podobě.

11:45 / 6. září 2022
Jak probíhá příprava liniových staveb?

Co přesně nás tedy v seriálu čeká? 

Jakákoliv připravovaná stavba nové dálnice nebo silnice podléhá v České republice přesnému legislativnímu postupu. Postup přípravy je rozdělen do čtyř základních fází - fáze koncepce, fáze územní přípravy, fáze stavební přípravy, fáze předrealizační. Každá z těchto fází v sobě skrývá mnoho kroků a procesů, které představují tisíce hodin práce a stovky dokumentů a jednání.

Všechny tyto fáze na sebe nejenom navazují, ale jsou i vzájemně provázané. Legislativa je v České republice velmi komplikovaná a celý proces přípravy staveb značně zdlouhavý. Proto není výjimkou, že v některých případech doba přípravy staveb od prvních konceptů až po realizaci trvá i více jak deset let. Tato zdržení jsou způsobena zejména délkou územního řízení včetně stabiliziace trasy na úrovni územně plánovací dokumentace, délkou řízení mezi dokumentací pro územní rozhodnutí a dokumentace pro stavební povolení, problémy s výkupy pozemků a opakovanými spory s aktivisty.

Řešením, jak zkrátit dobu přípravy liniových staveb je novelizace liniového zákona, která je účinná od 1.1.2021. 

Seriál k postupu přípravy liniových staveb můžete zhlédnout na YouTube kanálu Ředitelství silnic a dálnic zde.

Autor: Petr Dejnožka 

zpět na články

inzerce

nahoru