Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jak probíhalo jednání ministra dopravy v jihovýchodní Asii?

V tomto týdnu navštívil ministr dopravy spolu se zástupci firem z řad Hospodářské komory ČR Singapur a Jižní Koreu. Hlavním tématem mise byla spolupráce v oblasti moderních dopravních technologií, řeč ale přišla například i na kosmické aktivity.

13:31 / 16. dubna 2023
Jak probíhalo jednání ministra dopravy v jihovýchodní Asii?i

Foto: Ministr dopravy absolvoval tento týden misi do Jižní Koreje a Singapuru. Zdroj: MD ČR

Delegace ministra dopravy se tento týden vypravila s téměř 60 zástupci firem z řad Hospodářské komory České republiky do oblasti jihovýchodní Asie. Zástupci českých firem tu navázali kontakty s místními firmami a zorganizovali několik business fór a B2B setkání.

„Obě země, jak Singapur, tak i Jižní Korea, jsou velmi progresivní a lze se zde naučit řadu moderních podnikatelských metod. Jsme proto velmi rádi, že ministra dopravy mohla na jeho cestě doprovázet i téměř 60 členů delegace podnikatelů z Hospodářské komory. Podařilo se nám zorganizovat dvě business konference zaměřené na prezentaci potenciálu českých firem, doprovázené následnými bilaterálními obchodními rozhovory. To vše tvoří dobrý startovací bod pro jejich následné úspěšné působení na těchto nových trzích,“ uvedl Michal Štefl, viceprezident Hospodářské komory.

Kontejnerová a letecká doprava

V úterý  po příletu do Singapuru navštívil ministr Kupka zdejší námořní přístav. Tímto přístavem prošlo v minulém roce 37,5 milionů lodních kontejnerů (TEU), což z něj dělá druhý největší přístav kontejnerové dopravy na světě.

Ve středu pak ministr Kupka jednal s vedením letecké společnosti Singapore Airlines. Předmětem jednání byly možnosti přímých leteckých linek mezi Prahou a zeměmi jihovýchodní Asie.

„Pražské letiště představuje důležitý dopravní uzel při letech z Asie do Evropy a dál. V posledních měsících se nám podařilo znovuobnovit pravidelnou leteckou linku mezi Prahou a Soulem a zavést novou linku do Tchaj-peje. Byli bychom rádi, kdyby se v následujících letech podařilo rozšířit i možnosti pro české turisty a podnikatele směrem do Singapuru a dalších států z jihovýchodní Asie, Austrálie a Oceánie. Od vedení Singapore Airlines jsme získali přislib, že možnost dalších přímých spojení prověří,“ informoval ministr Kupka.

Kosmické aktivity a VRT

V Singapuru se ministr dopravy sešel také se svým vládním protějškem, ministrem financí a dopravy Chee Hong Tatem. O spolupráci v oblasti kosmických aktivit pak proběhlo jednání s výkonným ředitelem Office for Space Technology & Industry Singapore

Čtvrtek strávil ministr v Jižní Koreji, kde jednal s jihokorejským ministrem dopravy Won Hee-ryongem. „Hlavním tématem našeho jednání byly vysokorychlostní tratě a můj korejský kolega projevil zájem o informace k rozvoji infrastruktury v ČR. Jižní Korea v této oblasti  představuje jednoho ze světových lídrů. ČR pak hraje přední roli pro rozvoj konektivity ve střední Evropě. Ačkoliv je evropský systém rychlých vlakových spojení v mnohém odlišný, některé postupy můžeme aplikovat i u nás – například otázky zabezpečení nebo plynulého napojení VRTek na konvenční železniční tratě. Ve všech těchto oblastech nám může Korea sloužit jako velká inspirace, a proto se budeme tomuto tématu věnovat a spolupracovat i na základě sdílených dat o přínosech VRT pro rozvoj území, ekonomických vztahů a společnosti,“ sdělil Kupka.

Před odletem zpět do České republiky navštívil ministr Kupka ještě továrnu Hyundai Rotem, která se zabývá výrobou a prodejem železničních vozidel.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: MD ČR)

Jak probíhalo jednání ministra dopravy v jihovýchodní Asii? Foto: Jednání se singapurským ministrem dopravy a financí. Zdroj: MD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru