Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jak vypadal první měsíc ePodání bez datové schránky?

Řidiči si mohou již více než jeden měsíc žádat o výměnu řidičského průkazu elektronickou cestou, aniž by museli vlastnit datovou schránku. Toto zjednodušení přineslo výrazné zvýšení zájmu o online podání žádosti.

14:37 / 6. prosince 2023
Jak vypadal první měsíc ePodání bez datové schránky?i

Foto: Příští rok končí platnost přes 440 tisícům řidičských průkazů. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

V současné době lze zažádat o výměnu řidičského průkazu bez nutnosti mít zřízenou datovou schránku fyzické osoby. Stačí se pouze přihlásit do Portálu dopravy a odeslat příslušnou žádost. Ta je z velké části již předvyplněná (včetně nejnovější fotografie žadatele a jeho podpisu), čímž je celá záležitost ještě daleko rychlejší a efektivnější. Žadatel se musí pouze rozhodnout, na kterém obecním úřadě obcí s rozšířenou působností si chce nový průkaz vyzvednout.

„Mám radost, že možnost elektronické žádosti o vydání řidičského průkazu využívá stále více řidičů a řidiček. Systém je velmi jednoduchý, intuitivní a máme na něj od veřejnosti pozitivní odezvu. Díky odstranění povinnosti mít pro odeslání žádosti datovou schránku je elektronické podání přístupné již téměř všem občanům a my jsme rádi, že lidem můžeme ušetřit cestu na úřad a s tím spojený čas a peníze,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy.

Tato forma podání žádosti se mezi žadateli o řidičský průkaz stala za měsíc svého fungování velice oblíbenou. Předtím totiž využívalo online podání žádosti zhruba 1 600 lidí týdně, dnes je tomu až 3 600 žadatelů za týden.

 „Kromě samotné žádosti o nový řidičský průkaz z důvodu vypršení platnosti, změny údajů, krádeže nebo ztráty si mohou zájemci vyřídit přes Portálu dopravy další desítky služeb ze všech dopravních oblastí, registrem vozidel počínaje a prodloužením lodního osvědčení konče. Další služby budou postupně přibývat, v příštím roce se chceme zaměřit například na digitalizaci žádostí souvisejících s přepisy vozidel,“ uvedl Karel Váchal, zástupce digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy.

V letošním roce končila platnost více než 845 tisícům řidičských průkazů. V příštím roce projde platností přes 440 tisíc průkazů. „I díky stále více využívané možnosti on-line podání žádosti o nový řidičský průkaz jsem přesvědčen, že žádných velkých front na úřadech nebudeme svědky a každý svou výměnu zvládne rychle a včas,“ zakončil Kupka. 

Na závěr jen připomeneme, že od začátku příštího roku již nebude nutné mít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkaz. Nic se ovšem nemění na tom, že řidiči musí povinným platným řidičským průkazem disponovat a že jejich periodické výměny budou probíhat stejně jako do této doby.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru