Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jaký byl Národní den železnice 2022 pro návštěvníky? Byli jsme na místě!

Národní den železnice 2022 pod záštitou Českých drah proběhl v sobotu 24. září 2022. Všichni příznivci tak měli možnost přijet se do Plzně pokochat historickými skvosty a moderními vlaky, které jsou na dráze aktuálně k vidění. Na akci přišlo více než 6000 návštěvníků, přičemž přijel i ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

11:24 / 27. září 2022
Jaký byl Národní den železnice 2022 pro návštěvníky? Byli jsme na místě!i

Foto: Národní den železnice 2022. Zdroj: České dráhy/Den železnice.

Český národní den železnice je podle generálního ředitele ČD ten nejlepší

Národní dopravce organizoval akci v areálu plzeňského depa, kam navíc z hlavního nádraží jezdila kyvadlově souprava RegioPanter zajišťující plynulou dopravu pro návštěvníky zcela zdarma. České dráhy rozdělily celou akci na 4 oblasti. Svět historie, změny a zábavy, přičemž nechyběla Noční světelná show. „Jsem rád, že se se všemi milovníky historických i těch nejmodernějších vlaků uvidíme v Plzni při Národním dnu železnice. Svoji techniku tu budeme prezentovat jak my, tak i naše dceřiné společnosti. Návštěvníci se mohou těšit hned na tři komentované prohlídky přímo na točně a vrcholem celé soboty pak bude noční vlaková show,“ řekl před akcí předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec. Národní den železnice se slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington. Areál se otevřel v 9:00, přičemž slavnostní zahájení začalo o 30 minut déle. „Jménem Českých drah bych vás přivítal na Národním dnu železnice tradičně v září. Proč v září? V září roku 1804 byla vyrobena první parní lokomotiva. Toto je svátek všech železničářů. Koná se po celém světě, ale my můžeme na základě naprosto nezávislé analýzy konstatovat, že náš Národní den železnice je ten nejlepší,“ odstartoval Národní den železnice generální ředitel ČD Michal Krapinec. Celým dnem provázel moderátor Pavel Cejnar společně s Alešem Matouškem, který obstarával hudební pozadí tohoto dne vlaků.

Od 10:00 proběhla první komentovaná prohlídka exponátů na točně, která trvala do 11:00. Následovala hodinová pauza, po které druhou komentovanou prohlídku započal ministr dopravy Martin Kupka (ODS): „Svou účastí jste nejvíce odměnili ty, kteří se celý rok starají o své klenoty, o své nádherní lokomotivy. Děkuji, že jste tím odměnili i České dráhy, které i organizací tohoto dne dávají jasně najevo, že jim záleží nejenom na historii, ale i budoucnosti české železnice.“ Druhá komentovaná prohlídka exponátů na točně trvala do 13:00, přičemž se konala ještě jedna prohlídka lokomotiv. Ta proběhla od 14 do 15 hodin. Akce poté trvala do 17:00. Fanoušci si mohli během celého dne zakoupit v partnerské zóně různé suvenýry, hlavně trička s motivem železnice a vlaků. Nechybělo ani velké množství občerstvení. V mezičase mohli návštěvníci vyzkoušet aktuální a moderní flotily Českých drah, technické vybavení Správy železnic nebo si prohlédnout techniku nákladního dopravce ČD Cargo. Lidé rovněž obdivovali techniku hasičského sboru Správy železnic, který představil i historický požární vůz či starý hasící vůz na páru. Přístupná byla i údržbová hala plzeňského depa, kde se Česká dráhy starají o své vlaky. Celou akci navštívilo podle statistik a prodaných lístků přes 6000 návštěvníků.

Z těch strojů jde opravdová nostalgie. Myslím si, že to každý ve vzduchu cítí

„Byl jsem překvapen, kolik lidí tady dnes je,“ prozradil pan Martin z Plzně pro redakci DopravaDnes.cz a pokračoval: „Přišel jsem hlavně kvůli historickým prohlídkám vlaků na plzeňské točně. Z těch strojů jde opravdová nostalgie. Myslím si, že to každý ve vzduchu cítí. Moc si to užívám.“ Vyzpovídali jsme i paní Janu, které přijela s rodinou na Národní den železnice 2022 z Prahy: „Naše rodina je tvořena velkými nadšenci vlaků, ať už se jedná o historické nebo ty moderní soupravy. Doprava na akci byla zorganizovaná dobře, takže paráda.“ „Nejvíce se mi tady líbilo to, že jsem se mohl projet s taťkou na drezíně,“ řekl malý Jakub a jeho otec Marek řekl: „Musím říct, že ta akce je perfektně zorganizována. Ať se jedná o hlavní program na točně nebo doprovodný program pro dospělé i pro děti. Vše podtrhlo výborné občerstvení.“ Pro DopravuDnes.cz řekl pár slov i pan Pavel, který se projel historickou parní lokomotivou Albatros z Plzně do Stříbra a zpět: „Je úžasné, že člověk může vidět kus historie, ale mnohem úžasnější je se v ní projet. Byl to neskutečný zážitek, že jsem se mohl svézt Albatrosem, který přijel ze Slovenska, alespoň do Stříbra a zpátky do Plzně.“

Autor: Karel Geba

Jaký byl Národní den železnice 2022 pro návštěvníky? Byli jsme na místě! Foto: Plzeňská točna s historickou parní lokomotivou. Zdroj fotky: České dráhy/Den železnice..
zpět na články

inzerce

nahoru