Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jaro bez dluhů s Dopravním podnikem města Brna skončilo

Tříměsíční akce Jaro bez dluhů, kterou brněnský dopravní podnik spustil 20. března, skončila. Dlužníci měli do 20. června možnost uhradit pouze sníženou přirážku k jízdnému a jízdné. Zbývající část jim dopravce odpustil.

6:11 / 23. června 2022
Jaro bez dluhů s Dopravním podnikem města Brna skončilo i

Foto: www.dpmb.cz

Cílem podniku bylo podle Barbory Doležalové, tiskové mluvčí Dopravního podniku města Brna (DPMB), oslovit dlužníky, kteří nesplňovali podmínky pro využití Milostivého léta. Tedy osoby, které mají bydliště na úřední adrese, které v době vzniku pohledávky nedovršily 18 let a osoby a u kterých jsou vzhledem k množství soudně a exekučně vymáhaných pohledávek další dluhy vymáhány mimosoudně. V této situaci se nachází 30 třiceti tisíc lidí, kteří dopravci na pokutách nezaplatili 200 miliónu korun.

Pokud dlužníci v době od 20. března do 20. června uhradili sníženou přirážku k jízdnému a jízdné, dopravce jim zbývající část odpustil. Místo 1 525 Kč tak lidé mohli zaplatit jen 825 Kč.

Zahrnuty byly pohledávky vymáhané mimosoudně, u nichž nebylo zahájeno soudní řízení, rozhodnuto soudem, zahájeno exekuční řízení a rovněž u nich neprobíhalo insolvenční řízení.

DPMB eviduje pokuty staré i 25 let. Věkové spektrum dlužníků je různorodé – v rozmezí od 15 do 69 let. Právě tito cestující totiž musí mít platný jízdní doklad.

Mluvčí podniku pro dopravadnes.cz uvedla, že svůj dluh k 20. červnu 2022 splatilo 220 lidí, což představuje částku 650 tisíc korun. Jedná se celkem o 789 pohledávek.

„Akce měla z našeho pohledu velký úspěch. Po celou dobu jejího trvání se nám ozývali lidé a ověřovali si podmínky a možnosti úhrady dluhu,“ shrnula Barbora Doležalová.

Na dotaz, zda DPMB  plánuje akci opakovat, mluvčí odpověděla: „V tuto chvíli nemůžeme opakování celé akce vyloučit, nějaký přesný termín však stanovený nemáme.“

Na pohledávky zahrnuté do akce Jaro bez dluhů s DPMB nebylo možné uzavřít splátkový kalendář. Dluh bylo nutné splatit jednorázově.

 

Autor: Dagmar Lánská (zdroj: Dopravní podnik města Brna)

zpět na články

inzerce

nahoru