Otevřít menu
Doprava dnes
-

Je znám zhotovitel parkovacího objetu pro 495 aut na pražském Opatově

Hlavní město Praha vybrala dodavatele, který postaví parkovací objekt na Opatově pro 495 aut. Pro tuto veřejnou zakázku, která se týká výstavby záchytného parkoviště P+R Opatov, se vybralo konsorcium nazvané „Společnost P+R Opatov – BAK – MTS DIZ – GG“. Toto uskupení objekt postaví za cenovou nabídku 798,4 milionu korun včetně DPH.

11:26 / 3. listopadu 2022
Je znám zhotovitel parkovacího objetu pro 495 aut na pražském Opatověi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy.

Důvodem vzniku celého projektu je nedostatečný počet stávajících parkovacích míst

Nový čtyřpodlažní parkovací objekt vyroste v Praze 11 při východní straně Chilské ulice, přičemž se bude nacházet u výjezdu z dálnice D1 kvůli tomu, že v tomto místě do Prahy přijíždí nejvíce aut z jihovýchodního směru. Parkovací stavba bude mít kapacitu 495 parkovacích míst. Deset míst bude navrženo pro osoby s těžkým pohybovým postižením. Ve 43 případech budou smět zaparkovat i vozy typu CNG nebo LPG. V objektu bude také možné odstavit 32 jízdních kol a u vyhrazených stání pro elektromobily budou umístěny dobíjecí stanice. Součástí projektu bude i pobytová zelená střecha s navazujícím parkem. Spodní a horní úroveň parku bude propojena trojicí betonových schodišť a bezbariérově dvěma rampami. Řešit se bude i napojení objektu na metro a autobusy MHD.

„Letos začneme stavět nové P+R pro skoro 500 aut v blízkosti stanice metra Opatov a dálnice D1. Bude to unikátní dopravní stavba. Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště, a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času. Z jedné strany parkoviště, z druhé park. Město není nafukovací a vyjednávání o pozemcích jsou složitá. Když to jde, musíme projekty spojovat,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Důvodem vzniku celého projektu je nedostatečný počet stávajících parkovacích míst typu P+R v této lokalitě. Výstavbou vícepodlažního parkovacího objektu a jeho následným využitím řidiči osobních vozidel by se také měla snížit intenzita dopravy na přilehlých komunikacích. Zlepší se tak životní prostředí, především se sníží emise, exhalace a hlučnost. V neposlední řadě se kvůli přímé návaznosti na městskou hromadnou dopravu zlepší dostupnost širšího centra města pro řidiče z okrajových částí metropole a pro mimopražské.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy)

zpět na články

inzerce

nahoru