Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa dopravy: Jeden z nejznámějších brněnských fenoménů? Noční rozjezd

Fenomenální noční rozjezd autobusových linek městské hromadné dopravy v Brně zachytil před dvěma týdny YouTuber René Rudzan. Věděli jste, že kořeny tradice nočních rozjezdů sahají až do roku 1946?

5:08 / 11. ledna 2022
Zajímavosti ze světa dopravy: Jeden z nejznámějších brněnských fenoménů? Noční rozjezdi

Foto: Brněnská Drbna

Noční rozjezdy oslaví letos v září už 22 let fungování v současné podobě s autobusy linek s čísly 89 až 99. Tyto linkové autobusy jezdí každý den od 23 do 5 hodin ráno, z pátku na sobotu, ze soboty na neděli a v noci před státním svátkem až do 7 hodin ráno!

Ve všední den je podle DPMB využívá asi 10 tisíc lidí, o víkendu až 25 tisíc cestujících. Kořeny tradice nočních rozjezdů sahají až do roku 1946.

Cestující se museli na počátku vyrovnat se složitým systémem


Od roku 1946 byly v provozu tramvaje na pěti linkách. Až po několika letech je začaly doplňovat autobusy a trolejbusy. Nicméně se nejednalo o ucelený systém. Pro cestující se tak jednalo o komplikovanou situaci. Na trasách bylo nutné přestupovat, a to nejen v centru, ale i v dalších uzlech. 

Na konci minulého století zajišťovalo noční provoz šest tramvajových linek, pět trolejbusových a sedm autobusových linek, z toho jen čtyři byly výhradně noční. „Systém brněnských rozjezdů byl inspirací pro řadu evropských měst.  Ze strany obcí v okolí Brna registrujeme velký zájem o prodloužení jejich tras za hranice města a propojení s nimi. Například zajíždíme do Kuřimi, Vranova, Újezdu u Brna a dalších míst,“ prozradil pro Brněnskou Drbnu dopravní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl. 

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: René Rudzan, fcb Události Brno)

zpět na články

inzerce

nahoru