Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jednotné jízdenky na železnici jsou čím dál více v oblibě! V létě byl rekordní zájem

O jednotné jízdenky ve vlacích je velký zájem. Poptávka po takzvaných One ticket jízdenkách v létě vzrostla. Čísla ukazují, že prodeje těchto jízdenek jsou o 75 procent vyšší než před rokem. Tento typ přepravního dokladu na české železnici funguje více než rok a půl, přičemž si ji už zakoupilo asi 2,7 milionu cestujících.

15:28 / 13. srpna 2022
Jednotné jízdenky na železnici jsou čím dál více v oblibě! V létě byl rekordní zájemi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj fotky: Ministestvo dopravy ČR.

První milion jízdenek OneTicket byl prodán za 11 měsíců

O tomto zájmu informoval státní podnik Cendis, který má systém na starosti. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce. Podle loňských statistik tvoří jednotné jízdenky přes jedno procento z celkového počtu cestujících u Českých drah.

"Loni bylo od počátku června do konce července prodáno 270.219 jízdenek OneTicket, letos to už bylo 473.175," řekl ředitel Cendisu Jan Paroubek. Letos v červnu podle něj také poprvé padla hranice 10.000 prodaných jízdenek OneTicket za den. Stalo se tak v pátek 17. června a prodalo se jich 10.046.

Zvýšení prodejů je podle Cendisu patrné i na dalších číslech. "První milion jízdenek OneTicket byl prodán za 11 měsíců, druhý za sedm. Teď jsme na prahu třetího milionu a při stávajícím tempu ho opět dosáhneme dříve," uvedl Paroubek.

Systém nabízí také asistenční službu pro handicapované

Jednotnou jízdenku OneTicket mohou cestující využívat jednorázově, v dlouhodobých verzích pro pravidelné dojíždění nebo pro neomezené cestování po určitou dobu. Systém nabízí také asistenční službu pro handicapované. Systém jednotného tarifu OneTicket umožňuje lidem cestovat po železnici s jednou jízdenkou bez ohledu na dopravce na zvolené trase. Systém platí také v komerčních vlacích, jízdenka tak platí v 99 procentech železničních spojů v Česku.

Stát chce do budoucna systém rozšířit. Podle ministerstva dopravy podporuje využívání veřejné dopravy, jednotná jízdenka by tak mohla v budoucna platit například i v autobusech.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru