Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ještě před Vánoci se otevře další část obchvatu Frýdku Místku

Před Vánoci se řidiči poprvé projedou po druhé části obchvatu Frýdku – Místku na dálnici D48, i když to bude pouze v polovičním profilu. Celý profil se otevře v příštím roce. Tímto krokem se dálnice D48 ve čtvrtek propojí od Brna a Ostravy i do Českého Těšína a Polska. To na místě stavby prozradil ministr dopravy Martin Kupka a ředitel ŘSD Radek Mát.

12:23 / 23. prosince 2022
Ještě před Vánoci se otevře další část obchvatu Frýdku Místkui

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘSD a MDČR.

Bude to znamenat významnou úlevu pro město a další příslib zjednodušení podmínek

"Bude to znamenat významnou úlevu pro město a další příslib zjednodušení podmínek pro všechny občany Frýdku-Místku do budoucna. Platí, že v polovině příštího roku by se obchvat měl otevřít i v té druhé části v plném profilu," řekl ministr dopravy a dodal:Otevřením druhé části dálničního obchvatu dojde k odklonu tranzitní dopravy z města na obchvatové komunikace. Po dokončení stavby bude také v provozu ucelený úsek D48 MÚK Rychaltice po Český Těšín.“

Stavbu zkomplikoval mimo jiné sesuv půdy, původní termín otevření byl v létě. Dosud byla v provozu jen první část obchvatu, tedy ze strany od Brna či Ostravy po kruhový objezd ve Frýdlantské ulici na jižním okraji Frýdku-Místku. Otevřela se před půlrokem. "Není to ještě dálnice, není to ještě plynulá jízda. Na druhou stranu tvoříme to zejména kvůli tomu, aby zde projely kamiony, které jsou tranzitní dopravou, které nemají cíl ve Frýdku-Místku.Ty už Frýdek-Místek objedou, což si myslím, je dneska to nejdůležitější," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. První etapa obchvatu se začala stavět v roce 2018, druhá o rok později. Celý obchvat je dlouhý 8,5 kilometru a přijde zhruba na čtyři miliardy korun. Na jedné straně se napojil na dálnici D48 ve směru na Český Těšín a Polsko a na druhé straně na dálnice D56 od Ostravy a D48 od Olomouce.

Frýdecko-místecký primátor Petr Korč (Naše Město F-M) řekl: "Můžeme pracovat s, dnes už můžeme říci, bývalým průtahem, udělat tam zásahy, aby se dal bezbariérově přejít, abychom tam mohli přidat zeleň, abychom mohli napojit některé ulice, které byly slepé, protože průtah neumožňoval připojení." Město podle něj bude chtít například vybudovat kruhové křižovatky, aby byla doprava pro místní plynulejší. Zároveň chce na začátku i na konci průtahu udělat maximum opatření, která všechny, kdo nemusí přes město jet, přimějí najet na obchvat.

"V průběhu stavby bylo zrušeno stavební povolení de facto po dvou a půl letech výstavby, to byla obrovská komplikace. My jsme se od začátku roku snažili veškerá zpoždění včetně sesuvu eliminovat tak, abychom do konce roku byli schopni alespoň částečný profil zprovoznit," doplnil ředitel ŘSD a dále pronesl: „Práce je tady velké množství. Asi nejproblematičtější úsek je samotné místo sesuvu, kde je ještě  potřeba udělat zemní práce, konstrukční vrstvy a posléze betonovou vozovku. Tam ještě práce bude nejvíce a je to kritické místo zprovoznění celého úseku.“ Problémy ale jsou i na první části obchvatu. "Nejsme tam úplně spokojeni s kvalitou, to říkám na rovinu. Budeme v průběhu zimního období i jarních měsíců s dodavatelem řešit reklamace částí vozovek, kde jsou problémy. Zatím jsme úsek nepřebrali," řekl Mátl.

ŘSD chtělo ještě letos v kraji alespoň v omezeném provozu otevřít také další důležitou dopravní stavbu, poslední část obchvatu Třince na Frýdecko-Místecku. To se ale podaří nejdříve v lednu.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ŘSD a ČTK)

 

Ještě před Vánoci se otevře další část obchvatu Frýdku Místku Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘSD a MDČR..
zpět na články

inzerce

nahoru