Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ještě více než 316 tisíc řidičů si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz

Letos končí platnost řidičských průkazů celkem 875 tisícům řidičů. Přes 550 tisíc si však jeho výměnu již zařídilo. Zbývající počet řidičů by ovšem neměl čekat až na poslední chvíli. O nový řidičský průkaz lze zažádat i elektronickou formou, a to přes Portál dopravy.

8:49 / 25. září 2023
Ještě více než 316 tisíc řidičů si musí do konce roku vyměnit řidičský průkazi

Foto: Letos končí platnost až 875 tisícům řidičských průkazů. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Do konce letošního roku je třeba vyměnit ještě více než 316 tisíc řidičských průkazů. Valná část dokladů je sice již vyměněna, přesto by si žadatelé o nový průkaz měli pospíšit. Nejvíce jich zbývá vyměnit v Praze, ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejvíce řidičů, kteří si ještě průkaz nevyměnili, je ve věkové skupině 61 a více let. Nejméně jich je ve věkové skupině do 30 let.

Elektronická žádost

Řidiči si mohou ušetřit jednu návštěvu úřadu tím, že o nový řidičský průkaz zažádají přes Portál dopravy (s využitím datové schránky). O výměnu řidičského průkazu jakoukoliv formou lze zažádat nejdříve tři měsíce před skončení platnosti dokladu.

„Žádost o nový řidičák lze podat on-line skrze Portál dopravy. Stačí pár kliknutí a můžete si ušetřit jednu cestu na úřad a čekání ve frontě. Žádost je rychlá a snadná a doporučuji ji každému, kdo si má ještě letos zažádat o nový řidičský průkaz,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy.

Pokud se řidič rozhodne využít k výměně průkazu zmíněný Portál dopravy, musí si pak vybrat, na kterém úřadu si nový řidičský průkaz vyzvedne. Vybírat lze z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností – jejich seznam je uveřejněn na webu Ministerstva dopravy. K samotné výměně je pak nutné přinést jen platný doklad totožnosti a dosavadní řidičský průkaz.

Žádost o nový doklad elektronickou formou je bezesporu velmi rychlou záležitostí, jelikož všechny důležité údaje mají žadatelé v systému již předvyplněny.

Portál dopravy lze využít k výměně řidičského průkazu také z důvodu odcizení, ztráty či změny

Další informace

Výměna průkazů, ať už o ni bylo zažádáno elektronicky či fyzicky, probíhá ve standardní lhůtě, a to do 20 dní. Za poplatek 700 Kč lze ovšem výměnu provést i do kratší lhůty, tj. do 5 pracovních dní.

Od 1. 1. 2024 nebude zapotřebí vozit u sebe řidičský průkaz. Tato možnost bude ale platit pouze na území České republiky.

Publikovala: Lucie Sogelová (Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru