Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jihlavské trolejové dráhy se letos rozšíří téměř o šest kilometrů

Od února 2023 začnou v Jihlavě jezdit na nových linkách trolejbusy do průmyslové zóny Pávov a také do Antonínova Dolu nebo do Horního Kosova přes Žižkovu a Rantířovskou ulici. Termín byl kvůli plánovanému lednovému testování nové trati o měsíc posunutý. Téměř šest nových kilometrů by mělo být hotových do konce letošního roku.

22:04 / 19. listopadu 2022
Jihlavské trolejové dráhy se letos rozšíří téměř o šest kilometrůi

Foto: jihlava.cz

V jihlavské MHD slouží trolejbusy a autobusy poháněné stlačeným zemním plynem (CNG) nebo naftou. Kvůli zdražení elektřiny a pohonných hmot stouply náklady na provoz všech vozidel. "Vzhledem k tomu, že vláda zastropovala ceny elektřiny a plynu také pro městské dopravní podniky, o zdražování MHD se v Jihlavě neuvažuje," uvedl Radim Rovner, předseda představenstva Dopravního podniku města Jihlavy (DPMJ).

Jihlavský dopravní podnik má podle zprávy radnice 32 klasických trolejbusů. Dalších sedm trolejbusů je parciálních, vybavených trakčními bateriemi, které mohou jezdit i na silnicích bez trolejového vedení. V příštím roce přibude šest nových parciálních vozů. Zajíždět budou i do Antonínova Dolu nebo Horního Kosova. Zkušební provoz nových parciálních trolejbusů s cestujícími začne na přelomu února a března 2023, uvedla radnice.

Do konce roku má být dokončena nová bezmála šestikilometrová trať do průmyslové zóny. Firma dokončila v průběhu listopadu montáž trolejí na nové sloupy.  

Jihlavský dopravní podnik má 32 klasických trolejbusů. V tomto týdnu dorazil jeden nový trolejbus Škoda 26Tr v karoserii New Urbino. Dále je v Jihlavě doposud v provozu sedm parciálních trolejbusů. V příštím roce k nim přibude šest nových. Právě flotila třinácti parciálů bude v průběhu příštího roku schopná díky bateriím vozit cestující i do oblastí bez trolejí jako je Antonínův Důl nebo Horní Kosov. Zkušební provoz nových parciálních trolejbusů s cestujícími začne na přelomu února a března 2023.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru