Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jihočeský a Plzeňský kraj se zaměřily na opravy silnic

Výrazné teplotní změny, které byly zaznamenány v uplynulých týdnech, způsobily nejrůznější závady na vozovkách. Nejčastěji se na silnicích objevují výtluky, které mohou ovlivňovat bezpečnost silničního provozu. Na jejich opravu se nyní zaměřil Jihočeský i Plzeňský kraj.

19:53 / 6. ledna 2023
Jihočeský a Plzeňský kraj se zaměřily na opravy silnici

Foto: Jihočeský a Plzeňský kraj začal s opravou silnic. Zdroj: kraje.rsd.cz

Na vozovkách se začaly objevovat závady způsobené především teplotními výkyvy uplynulých týdnů. Převážně se jedná o vznik výtluků. Předcházení jejich vytvoření je ale velice složité a vznikat mohou prakticky kdekoliv.

Důvodem vzniku výtluků je tedy hlavně střídání nízkých a vysokých teplot. I do malých prasklin na vozovce totiž proniká během oteplování voda, která pak při opětovném mrznutí narušuje konstrukční vrstvy komunikace. Vznik výtluků je pak urychlován vyšší četností srážek a větším zatížením silnic dopravou.

Na závady se zaměřují inspekční jízdy, které dané problémy monitorují a snaží se je posléze postupně odstraňovat. Aktuálně probíhají hlavně provizorní opravy, a to studenou asfaltovou směsí. Ty se často musí provádět opakovaně. S opravami dlouhodobějšího charakteru se musí počkat až na příchod jara. V tuto dobu totiž budou na trvalé opravy vhodnější klimatické podmínky, v provozu budou už také obalovny zaměřené na výrobu asfaltových směsí.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ŘSD ČR)

Jihočeský a Plzeňský kraj se zaměřily na opravy silnic Foto: Opravování výtluků na silnici. Zdroj: kraje.rsd.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru