Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jihočeský kraj podpoří rozvoj zázemí pro kemping a karavaning

Jihočeský kraj finančně podpoří rozvoj nové infrastruktury pro kemping a karavaning. Reaguje tak na rostoucí popularitu kempování a cestování s obytnými auty či přívěsy v celé Evropě. 

19:11 / 30. listopadu 2021
Jihočeský kraj podpoří rozvoj zázemí pro kemping a karavaningi

Foto: Ilustrační obrázek (zdroj: www.pixabay.com)

Cílem nově spuštěného dotačního programu je současně udržení konkurenceschopnosti jižních Čech v oblasti cestovního ruchu ve vztahu k nabídce sousedních regionům v ČR i zahraničí. Ačkoli je v současné době naším největším problémem covid, nesmíme přesto, nebo spíš právě proto, zapomínat na investice, které nám po odeznění pandemie umožní rychle a efektivně restartovat všechna odvětví ekonomiky, která jsou zasažena dopady opakovaných proticovidových opatření. Mezi ta nejpostiženější patří právě cestovní ruch a na něj navázané služby, uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Dotační program Jihočeského kraje Podpora budování infrastruktury pro kemping a karavaning, v celkovém objemu 5,5 miliónu korun, je určen k budování nových karavanových stání. Jeho menší část směřuje také do rekonstrukcí a modernizací infrastruktury stávajících kempů. „Jižní Čechy jsou nádherné jak svojí přírodou, tak svojí historií. Chceme se proto stát jedním z prvních krajů v České republice, který bude skutečně otevřený pro návštěvníky s karavany a poskytne jim potřebné zázemí. Hlavním záměrem dotačního programu je podpora cestovního ruchu pro udržení jeho pozice a významu v ekonomice regionu a snaha o zvýraznění obrazu Jihočeského kraje jako atraktivního regionu poskytujícího kvalitní nabídku služeb pro domácí i zahraniční návštěvníky mimo jiné i v oblasti kempingu a karavaningu. Zaměření programu je plně v souladu s naplňováním cílů Koncepce rozvoje cestovního ruchu Jihočeského kraje 2021 – 2030,“ konstatoval první náměstek Jihočeského kraje František Talíř.

Podpora budování karavanových stání je určena k pořízení servisní technologie pro obytné automobily a obytné přívěsy. V rámci projektu musí dojít minimálně k pořízení výlevky chemických WC a odpadních vod, zřízení připojení ke zdroji pitné vody, elektrické energie, případně terénních úprav a zajištění správy karavanového stání, odpadkových košů, úklidu a podobně. Podpora kempů pak zejména rekonstrukce a modernizace doprovodné infrastruktury, například sociálních zařízení, laviček, odpadkových košů a dalšího drobného vybavení. Primárně však vybudování vypouštěcích míst odpadových vod a chemických WC pro karavany, pořízení sloupků připojení ke zdroji elektrické energie a pitné vody, modernizaci infrastruktury karavanových stání apod.

Domky na kolech se těší z velkého boomu


„Boom karavaningu, který se odehrává především za našimi západními hranicemi, v současné době především v Německu, vyvolal potřebu počítat s tímto trendem i v oblasti investic. Nový dotační program Jihočeského kraje by tak měl být na jedné straně iniciátorem modernizace stávajících kempů a na straně druhé pomocníkem při budování a modernizaci karavanových stání s kompletní servisní technologií. Aby výzva co nejvíce odpovídala potřebám majitelů karavanů, příprava zmiňovaného dotačního programu byla konzultována se zakladatelkou Asociace kempování a karavaningu Klárou Hájek Velinskou. Pod jejím vedením se také 8. prosince od 13:00 hod uskuteční k této problematice odborný online seminář. Zájemci o účast na něm se mohu přihlásit prostřednictvím e-mailové adresy office@jccr.cz,“ doplnil ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup.

Více zajímavostí najdete na webu Jihočeského kraje ZDE!

 

Autor: Jakub Cimburek (Zdroj: TZ Jihočeský kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru