Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jiří Svoboda ze Správy železnic prozradil, jak to vypadá s elektřinou pro železničáře na rok 2023!

Nedávno se na Správě železnic (SŽ) hovořilo o klíčových ukazatelích výkonnosti spojených s odměnami vedení SŽ. Tyto faktory se týkaly propustnosti a spolehlivosti železniční sítě. Dostalo se ale i na energetiku, kterou musí Správa železnic řešit pro příští rok. V jaké situaci je největší odběratel elektřiny v České republice?

5:00 / 27. srpna 2022
Jiří Svoboda ze Správy železnic prozradil, jak to vypadá s elektřinou pro železničáře na rok 2023!i

Foto: Předseda správní rady SŽ Martin Červíček a generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Autor fotky: Karel Geba.

Česká železniční síť za rok pojme 1,3 terawatthodiny elektřiny

Česká železniční síť za rok pojme 1,3 terawatthodiny elektřiny, podotknul generální ředitel Správy železnic. Elektrická energie proudí do trakčního vedení, ze kterého ji spotřebovávají vlaky dopravců. V minulosti Správě železnic elektřinu zajišťovala společnost ČEŽ ESCO. Aktuálně však železničáři dodavatele energií na příští rok nemají, což může být problémem. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) přikládá tomuto tématu velkou váhu.

„Je to tématem jednání vlády ČR. Iniciujeme jednání rady energetických ministrů. Tohle je téma, které musí zasáhnout jak ČR, tak ostatní státy. Tento problém řešíme dennodenně, abychom nejenom pro železnici, ale i pro další průmyslová odvětví a domácnosti zajistili podmínky, které půjdou zvládnout,“ řekl na tiskové konferenci k otázce energetiky pro železnici ministr dopravy. Také dodal, že o energiích se bude v nejbližší budoucnosti bavit premiér Petr Fiala (ODS) a německý premiér Olaf Scholz.

Není den, kdy bychom nebyli ve spojení se Sdružením dopravců

„Ta situace je opravdu napjatá. My jsme vyzkoušeli nákupy na Českomoravské komoditní burze, kde se nám nikdo nepřihlásil. Jednalo se o vysoké a nízké napětí.  Cena je stále rostoucí.  Není den, kdy bychom nebyli ve spojení se Sdružením dopravců, ať už napřímo nebo s jednotlivci, přičemž největším odběratelem je skupina ČD,“ řekl generální ředitel Správy železnic. Generální ředitel SŽ ujistil, že neustále hledá tu nejvhodnější formu pořízení elektrické energie. V koordinaci s ministrem dopravy a celým Ministerstvem dopravy tuto situaci řeší. Správa železnic zvažuje, zda neexistuje jiný způsob pořízení, například na základě časové lhůty. Generální ředitel zmínil, že se přemýšlí o nákupu elektřiny kvartálně nebo v cizí měně.

Autor: Karel Geba

Jiří Svoboda ze Správy železnic prozradil, jak to vypadá s elektřinou pro železničáře na rok 2023! Foto: Předseda správní rady SŽ Martin Červíček, generální ředitel SŽ Jiří Svoboda a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Autor fotky: Karel Geba..
zpět na články

inzerce

nahoru