Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jízda autem v Ugandě už pouze s košem na odpadky

Od letošního dubna budou v Ugandě pokutováni řidiči, kteří nebudou mít ve svém autě koš na odpadky. Pokuta se může vyšplhat až do výše šesti milionů ugandských šilinků (v přepočtu 36 tisíc Kč).

18:35 / 11. února 2023
Jízda autem v Ugandě už pouze s košem na odpadkyi

Foto: Uganda zavádí nové opatření týkající se ochrany životního prostředí. Zdroj: pixabay.com

V rámci ochrany životního prostředí přistoupil východoafrický stát Uganda k pokutování řidičů, kteří nebudou mít své vozidlo vybaveno košem na odpadky. V tomto státě je již zavedena povinnost vozit odpadkový koš v dálkových autobusech, ale u osobních automobilů se jedná o novinku. Mnozí Uganďané si kladou otázku, co bude považováno za koš a co už ne.  „Pokud na odpadky používáte něco, co není zakázané, mělo by to být v pořádku. Igelitky zakázané jsou,“ uvedla Naomi Karekahová, mluvčí úřadu.

Co všechno se bude počítat jako odpadkový koš, stanoví teprve novela nařízení. „Zdá se, že ze všech postihů za znečištění životního prostředí, které jsme oznámili, tento zaujal nejvíce lidí,“ dodala Karekahová.

Povinnost vozit s sebou v autě odpadkový koš vejde v platnost letos v dubnu. Maximální výši pokuty úřady stanovily na šest milionů ugandských šilinků (přibližně 36 tisíc Kč). Řidič, jenž odmítne pokutu zaplatit, bude stíhán a může to vést až k tomu, že mu bude hrozit pokuta stanovená soudem, nebo vězení.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru