Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jízdné v regionálních autobusech a vlacích v Libereckém kraji se zvyšovat nebude

Úpravy jízdného původně vzhledem k rostoucím nákladům zvažoval k 1. červenci, nakonec od toho upustil, protože nechce zvyšovat zátěž pro obyvatele. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). 

18:09 / 16. března 2022
Jízdné v regionálních autobusech a vlacích v Libereckém kraji se zvyšovat nebudei

Foto: Facebook (Veřejná doprava v Libereckém kraji).

Kraj měl dle informací připravené dvě varianty úprav, týkat se ale měly jen elektronických plateb, nikoli jízdenek placených v hotovosti, které jsou nejdražší. Ceny ve veřejné dopravě se pro část cestujících zvýší už od 1. dubna, zdražení ale souvisí s rozhodnutím vlády, která snížila slevy ze 75 na 50 procent. Slevy budou moci dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let. 

Systém slev se navíc rozšíří o invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně. Redukce slev by měla přinést státnímu rozpočtu roční úsporu přes 1,9 miliardy korun. Přizpůsobit se tomu musel nejen Liberecký kraj, dražší bude i cestování v MHD v Liberci a Jablonci nad Nisou. „Pro cestující už snížení těch státem poskytovaných slev bude znamenat zdražení jízdného, a proto jsme se nakonec rozhodli ho zachovat na současné úrovni. Přišlo nám, že v jednom roce dvakrát hýbat cenou by pro cestující nebylo, zvláště v téhle těžké době, dobré a správné,“ doplnil Sviták. Do září chce podle něj vedení kraje dopady vyhodnotit a případně ceny jízdného upravit s novým jízdním řádem od 11. prosince.

Strmý růst cen může být pro mnohé dopravce likvidační


Ceny paliv v posledních dnech sice klesají. Podle údajů společnosti CCS, která je sleduje, jen nafta zdražila v Libereckém kraji od začátku války na Ukrajině téměř o třetinu.V průměru za litr řidiči zaplatí 48,38 Kč. Výjimkou ale nejsou ani ceny nad 50 korun za litr. Benzin zdražil od 24. února bezmála o 23 procent na 45,97 Kč za litr, v krajském městě se ale tankuje i za ceny nad 47 korun. „Strmý růst cen může být pro mnohé dopravce likvidační,“ upozornil před pár dny majitel společnosti BusLine Jakub Vyskočil.

Na rostoucí náklady upozorňují i další dopravci, kraj ale podle Svitáka zatím zvýšení plateb nechystá. „Jednali jsme se všemi dopravci, jediná možnost, kterou teď máme, je poskytovat jim dopředu zálohy, aby neměli problém se samotným fungováním společností,“ řekl Sviták. Nevyloučil ale, že vzhledem k extrémnímu růstu cen pohonných hmot otevře kraj smlouvy s dopravci a bude jim platby valorizovat častěji než jen jednou za rok, jak je tomu doposud.

Liberecký kraj má letos v rozpočtu na zajištění regionální dopravy zhruba 900 milionů korun. Vzhledem ke zdražení paliv bude muset ale zřejmě přidat. Půjde podle Svitáka řádově o desítky milionů korun. „Záležet bude na vývoji cen v dalších měsících,“ dodal. Rostoucí náklady na pohonné hmoty by podle něj ale naopak mohly do veřejné dopravy přivést víc cestujících, což by mohlo zvýšit tržby dopravců a kompenzace by pak nemusely být tak vysoké.


 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru