Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jízdní pás dálnice D35 u Velkého Újezdu bude zprovozněn do konce prázdnin

Zprovoznění čtyřkilometrového úseku dálnice D35 u Velkého Újezdu na Olomoucku plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) do konce letních prázdnin. Rekonstrukce byla ve směru z Olomouce na Lipník nad Bečvou zahájena na konci dubna. Oprava vozovky je už dokončena a technici nyní v tomto úseku pokládají nové datové kabely.

13:11 / 19. července 2022
Jízdní pás dálnice D35 u Velkého Újezdu bude zprovozněn do konce prázdnin

"Zprovoznění plánujeme do konce prázdnin, možná to budou první dny v září," řekl dnes ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Opraven byl jízdní pás dálnice D35 mezi kilometry 288,7 až 292,8 včetně míst, kde loni v létě kvůli vysokým teplotám popraskal betonový povrch vozovky. Veřejné výběrové řízení na zhotovitele vyhrála společnost Metrostav Infrastructure, která obnovila celou konstrukci vozovky. Zároveň vznikl bezúdržbový středový pás, byly vyměněny závěry mostů a stavbaři položili nový povrch vozovky, jehož životnost je minimálně 25 let. Součástí zakázky v hodnotě 188 milionů korun bez DPH byla i revize odvodnění dálnice.

"Termín zprovoznění jsme oproti původnímu harmonogramu trošku protáhli. Na tomto úseku byla totiž už nějakou dobu plánována výměna optických kabelů ve středním dělícím pásu a my jsme se rozhodli spojit dvě akce do jedné," uvedl Rýdl. Podle něj je využito nynější dopravní omezení k pokládce nových kabelů, aby v tomto úseku na řidiče později nečekaly další dopravní komplikace. V rekonstruovaném dálničním úseku je provoz automobilů sveden do jednoho jízdního pásu, který byl opraven před dvěma lety.

Na dálnici D35 u Velkého Újezdu ve směru na Ostravu loni v polovině června praskla vozovka na 22 let starém úseku, který má betonový základ. Hlavní roli sehrály vysoké teploty. Kvůli zvlněnému povrchu tam havarovalo pět aut, deset lidí utrpělo lehčí zranění. Dálnice D35 poté byla uzavřena v obou směrech, jelikož byla poškozena i v jízdním pásu na Olomouc. Na dálnici poté byla položena nová vrstva betonu.

Uzavřený úsek D35 loni v červenu několik dní výrazně komplikoval dopravu, na objízdné trase se v pracovní dny tvořily několikakilometrové kolony. Doprava značně zhoustla i v Přerově, přes který jezdilo hodně řidičů, aby se vyhnuli kolonám u Přáslavic a Velkého Újezdu.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru