Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kamenný viadukt mezi Táborem a Pískem projde významnou rekonstrukcí

Správa železnic vypsala zakázku na zhotovitele rekonstrukce Sepekovského viaduktu. Předpokládá se, že stavební práce budou zahájeny letos v červnu. Na podzim pak proběhne tříměsíční výluka. Opravy mostu v hodnotě téměř 90 milionů Kč by měly být ukončeny příští rok na jaře.

10:13 / 29. března 2023
Kamenný viadukt mezi Táborem a Pískem projde významnou rekonstrukcíi

Foto: Sepekovský most projde rekonstrukcí. Zdroj: Správa železnic

Správa železnic vypsala výběrové řízení na rekonstrukci Sepekovského viaduktu. Historický železniční most se nachází na trati z Tábora do Písku, konkrétně mezi stanicemi Božejovice a Sepekov. Most o délce 148 metrů je tvořen deseti polokruhovými kamennými klenbami.

Hlavním smyslem rekonstrukce je zpevnění nosné konstrukce všech kleneb. V rámci stavebních prací dojde také k obnově železničního svršku a úpravě kabelových tras.

Co nového renovace mostu přinese na trati? Především bude umožněn provoz vlaků s větším zatížením.  Po dokončení již probíhající výstavby nového mostu v Červené nad Vltavou tak bude možné na trati z Tábora do Písku obnovit i vojenské přepravy. Zároveň s tím navíc vznikne pro nákladní dopravu alternativní spojení přes Vltavu mimo železniční uzel Praha.

Předpokládá se, že stavební úpravy budou zahájeny letos v červnu a ukončeny v dubnu příštího roku. Největší vliv na provoz bude mít nepřetržitá výluka plánovaná od začátku září do konce listopadu. Odhadovaná hodnota zakázky se odhaduje na 88,2 milionu Kč bez daně.

Most stejně jako celá trať pochází z roku 1889, aktuálně ho čeká úplně první komplexní rekonstrukce za celou dobu jeho existence.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru