Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ke snížení napětí mezi cyklisty a motoristy má přispět nový spot

Zlepšit vztahy mezi skupinou cyklistů a motoristů se v rámci kampaně „Nemusíme se milovat, stačí se respektovat“ snaží iniciativa Dám respekt a BESIP. Přitom nevraživost mezi oběma tábory není vůbec nutná. Z nedávno provedeného průzkumu vyplývá, že 66 % lidí jezdí autem i na kole.

13:08 / 11. června 2022
Ke snížení napětí mezi cyklisty a motoristy má přispět nový spoti

Foto: mdcr.cz / www.besip.cz

Ve spotu, jenž se v následujících týdnech objeví na obrazovkách televize, účinkuje také desetinásobný účastník Tour de France Roman Kreuziger.

Děj příběhu se odehrává na svatbě cyklisty a motoristky. Nevraživost a napětí se uzavřením sňatku rozplyne a svatba všechny sjednotí. Roman Kreuziger ke spotu říká: „V klipu záměrně přeháníme. Nevraživost i lásku. Chceme, aby se lidé zamysleli. Protože na silnicích by stačilo víc ohleduplnosti. Naše motto je jednoduché – nemusíme se milovat, stačí se respektovat.“

Autoři se inspirovali výsledky sociologického výzkumu, který agentuře KANTAR zadala iniciativa Dám respekt společně s BESIPem. Podle tohoto průzkumu každý druhý Čech hodnotí vztah mezi oběma tábory jako nepřátelský.  „Což je paradox, vždyť většina lidí se považuje za cyklisty i řidiče zároveň. Myslíme si, že je důležité začít u sebe, nevychovávat druhého, dodržovat pravidla a respektovat se. A je jedno, zda jsem v sedle nebo za volantem,“ dodává Kreuziger.

„V letošním spotu jsme vsadili více na nadsázku a laskavý tón než na odstrašující pohled na dopravní nehody. Věříme, že k bezpečnějšímu prostředí na silnicích přispěje, když si uvědomíme vlastní odpovědnost vůči druhým a ubereme na aroganci a agresivitě. Vedle samotného spotu se ale společně zaměřujeme i na edukativní rovinu kampaně. Motoristům i cyklistům opakujeme důležitá pravidla, upozorňujeme je na nejrizikovější situace, které mohou skončit střetem mezi autem a kolem, připomínáme význam cykloznačení a podobně,“ doplnil k novému klipu Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP.

Policie ČR za loňský rok zaznamenala 3 994 nehod cyklistů. Při nich zemřelo 43 osob. Dalších 234 cyklistů se zranilo těžce a 3 141 lehce; 757 nehod se obešlo bez zranění. Současně na silnicích i ve městech prudce vzrostl provoz cyklistů. V souvislosti s těmito informacemi Tomáš Neřold zdůraznil: „Viníky nejzávažnějších nehod cyklistů jsou zhruba z poloviny sami cyklisté a z poloviny řidiči vozidel. Posílit vzájemnou ohleduplnost a bezpečné chování v silničním provozu tedy musíme u obou těchto skupin.“

Spot má i rozhlasovou variantu.

Potřebné informace včetně kvízu k ověření znalostí najdou zájemci na webových stránkách BESIP a iniciativy Dám respekt.

 

Iniciativu „Dám respekt“ založil Roman Kreuziger ve spolupráci s dalšími osobnostmi v roce 2019. Tehdy to bylo pod názvem „1,5 metru“. Projekt se dlouhodobě snaží snížit počet nehod cyklistů na českých silnicích. Iniciativa je financována z Fondu zábrany škod.

BESIP, samostatné oddělení Ministerstva dopravy, je hlavním koordinátorem preventivních aktivit ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu v ČR a plnění vládní Strategie BESIP 2021–2030.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru