Otevřít menu
Doprava dnes
-

Keňa kvůli poptávce po květinách na Valentýna v EU zvyšuje počty letů

Keňské úřady povolily aerolinkám Ethiopian Airlines Group a Qatar Airways desítky dalších nákladních letů, aby mohly uspokojit poptávku po květinách na svatého Valentýna, upozornila agentura Bloomberg. Keňa je největším vývozcem květin do Evropy.

7:53 / 14. února 2022
Keňa kvůli poptávce po květinách na Valentýna v EU zvyšuje počty letůi

Foto: Ilustrační foto (wikipedia)

Svátek sv. Valentýna se na ročních dodávkách řezaných květin z Keni podílí zhruba polovinou. Polovina těchto květin se obvykle přepravuje v nákladních prostorech osobních letadel. V současnosti však bohužel u těchto letů není pro přepravu květin dost místa.

V období kolem svátku zamilovaných je týdenní poptávka po nákladní dopravě zhruba 5200 tun. Etiopské aerolinky získaly povolení uskutečnit v období od konce ledna do poloviny února 24 dodatečných letů a katarské pět letů, uvedl nyní šéf keňského úřadu pro civilní letectví Gilberg Kibe.

I s dodatečnými povoleními však bude k dispozici jen 3000 tun nákladního prostoru, takže producentům květin i tak bude chybět více než 2000 tun, upozornil výkonný ředitel lobbistické skupiny pěstitelů květin Kenya Flower Council Clement Tulezi. Dodal, že kromě menší kapacity pro přepravu květin ohrožuje pěstitele i růst ceny za přepravu na průměrných 5,7 USD (123 Kč) za kilogram.

Loni náklady činily v průměru 2,4 USD za kilogram. Pěstitelům se zvyšují také ceny vstupů, jako jsou hnojiva a chemikálie. Společnost Royal FloraHolland, která provozuje tři exportní aukce v Nizozemsku, uvedla, že ceny řezaných květin jsou letos o zhruba deset procent vyšší než před rokem. Příjmy Etiopie z vývozu květin loni stouply o tři procenta na 110 miliard šilinků (21 miliard Kč), uvedl Kenya Flower Council.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru