Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kladno dostane novou nádražní budovu

Stávající odbavovací hala kladenského nádraží se nachází v nevyhovujícím stavu, proto bude nahrazena novostavbou. Ta bude lépe situovaná a cestujícím poskytne modernější zázemí.

8:54 / 14. února 2024
Kladno dostane novou nádražní budovui

Foto: Vizualizace projektu. Zdroj: Správa železnic

Během rekonstrukce budovy kladenského nádraží byl za pomoci kopaných sond realizován odborný průzkum odbavovací haly. Z doplňkového prozkoumání vyplynulo, že hala se nachází v horším stavu, než jak se původně předpokládalo. Z tohoto důvodu bylo přistoupeno k efektivnějšímu řešení v podobě novostavby.

Stavba nové budovy se ve všech ohledech ukázala jako celkově výhodnější řešení. „Výsledky měření ukázaly, že jsou v budově nejen odlišné základové poměry, ale byla zde zjištěna také přítomnost podzemní vody. Vzhledem k výrazně horšímu stavu objektu oproti očekávání bylo potřeba zvážit další možnosti, ze kterých se výstavba nové haly ukázala jako nejlepší řešení,“ informoval Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Nová odbavovací hala bude postavena blíže podchodu, než se nachází ta stávající. Město Kladno si však dalo podmínku, aby nová budova měla co nejvyšší architektonickou kvalitu a odpovídala moderním požadavkům.

 „Když se ukázal skutečný stav původní budovy, rozhodli jsme se s kolegy ve vedení města jednoznačně podpořit nové, moderní a funkční řešení s nižší energetickou náročností, což může přinést i značné provozní úspory. Předložená studie z našeho pohledu vypadá velice dobře,“ sdělil Milan Volf, kladenský primátor.

V rámci stavby nové odbavovací haly je zatím vytvořena koncepční studie od studia Jakub Cigler Architekti. Následovat bude projektová dokumentace, jež zohlední veškeré relevantní faktory a spolu s tím zajistí, aby výsledné řešení bylo optimální jak pro cestující, tak pro město Kladno. Na tyto kroky pak naváže vypsání soutěže na zhotovitele stavebních prací.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Správa železnic)

Kladno dostane novou nádražní budovu Foto: V rámci rekonstrukce kladenského nádraží bude postavena nová odbavovací hala. Zdroj: Správa železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru