Otevřít menu
Doprava dnes
-

Klíčová je dostavba dálniční sítě, říká Kupka

Kandidát na nového ministra dopravy Martin Kupka (ODS) se dnes v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Informoval ho o prioritách budoucí vlády v oblasti dopravy. Hlavní je podle něj postup dostavby dálniční sítě a příprava vysokorychlostních tratí.

14:37 / 6. prosince 2021
Klíčová je dostavba dálniční sítě, říká Kupkai

Foto: Profimedia.cz

Hlavní prioritou kandidáta na ministra dopravy, Martina Kupky, je významný postup v dostavbě dálniční sítě. „Když se podíváte na mapu Evropy a vyznačíte si tam dálniční síť, tak Česká republika tam opravdu svítí jako bílé místo na mapě, kde se zatím nepodařilo dobudovat potřebné dálniční stavby,“ řekl na tiskové konferenci po setkání se Zemanem.

S prezidentem mluvil také o konkrétních stavbách. „Prezentoval jsem pohled na dílčí stavby, ať už na dálnici D35, jako jednu z národních priorit, dostavbu pražského okruhu, dálnici D3 a následné spojení Brno – Vídeň. Představil jsem svůj pohled, co je reálné zvládnout a co opravdu chci posunout dopředu, pokud budu ministrem dopravy.“

Reálný výhled čítá podle Kupky několik desítek kilometrů dálnic ročně. „Výhled rozestavěných staveb a dokončovaných staveb v dalších letech sahá až ke 40 kilometrům ročně. Pokládám opravdu za důležité, aby to opravdu byly desítky kilometrů dálnic ročně, které se budou v následujících letech dokončovat.“

Resort má podle něj celou řadu problémů. „Musíme dohnat historický dluh ve výstavbě infrastruktury a zařadit Českou republiku do společenství evropských států,“ řekl zřejmě budoucí ministr dopravy. Pomoci k tomu má především již zmíněná dostavba dálniční sítě a také vysokorychlostní tratě.

Projekt vysokorychlostních tratí je ale dlouhodobý. „Je to věc, která nebude jenom na mně, ale také na mých následovnících. Je to na vícero volebních období, ale v tom následujícím uděláme velký kus práce v přípravě vysokorychlostních tratí,“ dodal Martin Kupka.

Prezident sám zmínil několik projektů, které jsou podle něj důležité. „Zmínil několik věcí. V případě splavnění českých toků bude klíčová dostavba infrastruktury na dolním toku Labe, tedy stupeň Děčín a poté stupeň Přelouč,“ komentoval prezidentova slova Kupka.

Kupka kvůli postu ministra dopravy opustí několik funkcí. Chce rezignovat na funkci náměstka středočeské hejtmanky i mandát v krajském zastupitelstvu. Zároveň se vzdá postu starosty Líbeznic u Prahy, v obecní radě by ale rád zůstal. Opuštění funkcí je podle něj důležité pro práci ministra dopravy na plný úvazek.

Autor: Jakub Cimburek

 

zpět na články

inzerce

nahoru