Otevřít menu
Doprava dnes
-

Komunikační železniční síť bude podpořena! Správa železnic do ní investuje půl miliardy korun

Správa železnic doplní svou komunikační síť v celé České republice. Podle informací se v rámci přenosové sítě Správy železnic vysokorychlostně propojí centrální dispečerská pracoviště, regionální pracoviště a datová centra. Tuto zakázku získala za 518 milionů korun ČD-Telematika a společnost TTC Marconi.

11:05 / 26. září 2022
Komunikační železniční síť bude podpořena! Správa železnic do ní investuje půl miliardy koruni

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic.

Navýšení nedostatečných kapacit stávající sítě pro moderní širokopásmové služby je nezbytnou podmínkou pro připravovaný projekt národního jednotného záznamového prostředí pro řízení dopravy

Komunikačně technologická síť Správy železnic slouží zejména k přenosu dat dopravců či cestujících, navíc se díky ní komunikuje s dopravci při řízení dopravy včetně zabezpečovacích funkcí. Tuto komunikační síť si železničáři nechají obnovit a zrekonstruovat po celé zemi. Pomocí sítě se například distribuuje signál železniční mobilní sítě GSM-R, který slouží hlavně k potřebám řízení dráhy, přičemž ji navíc zabezpečuje a napomáhá komunikaci s dopravci.

Práce na tomto projektu ČD-Telematika a TTC Macroni započali již v srpnu. Vše by mělo být hotové příští rok v listopadu. "Správa železnic přistoupila k realizaci této stavby z důvodu zvyšujících se požadavků a nároků na přenosovou kapacitu sítě. Dalším důvodem je povinnost Správy železnic, jako organizace spadající do kritické infrastruktury, plnit požadavky zákona o kybernetické bezpečnosti. Ke stavbě takového rozsahu jsme přistoupili poprvé,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Jelikož se Správě železnic daří naplňovat strategie dálkového řízení a ovládání technologií, které zajišťují provozuschopnost železniční sítě z centralizovaných pracovišť, došlo tak k nárustu datového toku. A proto Správa železnic do své komunikační sítě investuje, přičemž vylepšená síť umožní v budoucnu další modernizace. "Navýšení nedostatečných kapacit stávající sítě pro moderní širokopásmové služby je nezbytnou podmínkou pro připravovaný projekt národního jednotného záznamového prostředí pro řízení dopravy,“ dodala mluvčí SŽ. Systém má Správě železnic také více zabezpečit a usnadnit archivaci, vyhodnocování a zpracování značného množství mimo jiné hlasových záznamů a videozáznamů, které vznikají během řízení dopravy.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: E15.cz a ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru