Otevřít menu
Doprava dnes
-

Konec parkování autobusů s turisty v centru Kutné Hory. Starosta plánuje zavést placené stání na autobusovém nádraží

V Kutné Hoře řeší problémy s parkováním turistických autobusů v centru města. Je na denním pořádku, že po vyložení cestujících mají autobusy dál puštěné motory, a obtěžují tak svým hlukem a zplodinami z výfuků okolí. Z jejich parkování navíc město nemá žádný výnos. Do budoucna by se pro tato vozidla mělo zavést placené stání na autobusovém nádraží.

13:41 / 16. listopadu 2022
Konec parkování autobusů s turisty v centru Kutné Hory. Starosta plánuje zavést placené stání na autobusovém nádražíi

Foto: Město Kutná Hora. Zdroj: pixabay.com

Centrum Kutné Hory se potýká s problémem, jenž spočívá v tom, že autobusy s turisty parkují uvnitř města. To se týká hlavně míst u Mateřské školy Pohádka nebo v ulici V Hutích u říčky Vrchlice. Starosta města vidí řešení ve zřízení placených parkovacích míst na autobusovém nádraží. „Z mého pohledu je důležité zamezit možnosti nastupování lidí do autobusů ve městě, s výjimkou veřejné hromadné dopravy a školních autobusů, a mít zpoplatněné místo pro odstavování autobusů například na našem autobusovém nádraží. To autobusové nádraží je nesmyslně velké, pro současný provoz by stačila třetinová velikost,“ uvedl nový starosta Kutné Hory Lukáš Seifert.

Od zřízení nového parkování pro turistické autobusy si město mimo jiné slibuje i větší návštěvnost míst, která zůstávají turisty často opomíjená. Je již zaběhnutou praxí, že si návštěvníci prohlédnou jen chrám svaté Barbory a zdejší kostnici a poté hned z města odjedou. „Naší snahou je – i za cenu, že turistů bude méně – donutit lidi strávit ve městě víc času. Pokud už je autobus nahoře u Barbory vyloží, tak ať si nastupují až na autobusovém nádraží a jsou nuceni projít městem,“ řekl starosta.

Kutná Hora je oblíbenou lokalitou i u zahraničních turistů. Především pak proto, že její historické jádro je na seznamu světového dědictví UNESCO. Seifert dále poznamenal, že aktuálně je v historickém centru hodně obchodů zavřených a jen v okolí Husovy ulice je více než 80 volných nebytových prostor. Pokud by se tedy turisté rozhodli zdržet ve městě déle, mohlo by to vést k oživení zdejšího obchodu a služeb.

Kutná Hora již jednou řešila parkování autobusů, a to konkrétně ve čtvrti Sedlec poblíž Kostnice. Tehdy ale projekt zkomplikovala směna pozemku. „Budeme se tomu muset znovu věnovat,“ uzavřel Seifert.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru