Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kontrola na Vysočině zjistila skoro polovinu přetížených aut

V rámci čtvrteční kontroly nákladních aut na Vysočině bylo zjištěno, že téměř polovina ze zvážených aut je přetížená. V některých případech to bylo přes sedm tun. Policisté poslali na váhu 15 nákladních aut; zkontrolovali dohromady 77 vozidel a zjistili 51 přestupků.  V tiskové zprávě to uvedla Dana Čírtková, mluvčí policie.

19:47 / 11. června 2022
Kontrola na Vysočině zjistila skoro polovinu přetížených aut i

Foto: pixabay.com

Celkem 35 přestupků policisté vyřešili uložením blokové pokuty. „A v 16 případech jsme přestupek oznámili do správního řízení. V jednom případě jsme zjistili, že řidič za jízdy nepoužíval bezpečnostní pásy, ve třech případech měla kontrolovaná vozidla nevyhovující technický stav," doplnila informace mluvčí. Na jednom autě byl náklad uložený příliš vysoko. Přetížených aut bylo sedm.

"Nejzávažnější porušení bylo při nadrozměrné přepravě stavebního stroje, bagru – překročení největší technicky přípustné hmotnosti jízdní soupravy o 7150 kilogramů a nedodržení podmínek stanovených zvláštním užíváním komunikací," dodala Čírtková.

Přetížené byly i dvě polské jízdní soupravy převážející vytěžené dřevo. Jejich řidiči se snažili vyhnout kontrole tím, že sjeli z dálnice D1. Policisté je ale zastavili na silnici II/602 na odstavné ploše u odbočky na Luka nad Jihlavou. První ze souprav byla přetížená o 5,8  a druhá o 3,8 tuny. Kromě patnáctitisícové pokuty zaplatili řidiči ještě kauci ve výši 50 000 korun.

Přetížená auta ničí povrchy vozovek. Na jejich kontroly se Policie ČR zaměří i v následujícím období.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru