Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kraj Vysočina dostane ze SFDI 537 milionů korun na silnice

Kraj Vysočina obdrží v letošním roce téměř 537 milionů korun jako příspěvek Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic II. a III. třídy. Další peníze na opravy i investice v řádech stovek milionů korun mají v rozpočtu krajští silničáři. Co k tomuto tématu prozradili zástupci kraje? A na co peníze ze SFDI půjdou konkrétně?

17:38 / 2. března 2023
Kraj Vysočina dostane ze SFDI 537 milionů korun na silnicei

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Kraj Vysočina.

Opravy silnic jsou naší jednoznačnou prioritou

„Rozpis silničních úseků, které chceme za peníze z fondu opravit, čítá 46 položek. Opravy silnic jsou naší jednoznačnou prioritou, proto dalších více než 250 milionů korun kraj na silnice rezervuje ve vlastním rozpočtu a zhruba 440 milionů korun jsme připraveni vyčerpat z evropských fondů,“ uved Miroslav Houška, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy a ekonomiky.

V okrese Havlíčkův Brod budou za peníze SFDI zrealizovány např. opravy úseku Chotěboř – Libice nad Doubravou, mostů v Klokočově, Libici, Okrouhlici, Sloupnu a Chuchli nebo průtahu Malčínem.V okrese Jihlava jsou k opravám připraveny průtahy Mrákotínem, Panenskou Rozsíčkou, Větrným Jeníkovem, mosty v Řídelově, Mysliboři nebo Stříteži, zahájena bude oprava silnice mezi Polnou a Nížkovem. V okrese Pelhřimov budou opraveny např. mosty v Leskovicích, Kuňovce, Onšově a Houserovce, na tuto stavbu naváže i oprava úseku Houserovka – Benátky. Na Třebíčsku Kraj Vysočina připravil opravy mostů v Budkově, Jasenicích, Bransouzích a v Jemnici v ulici u Černého mostu, dále opravy průtahů ve Smrku nebo Hvězdoňovicích a dojde i na ulici 9. května přímo v centru Třebíče, která bude pilotně realizována v režimu BIM. V okrese Žďár nad Sázavou čekají opravy z prostředků SFDI mosty v Olší nad Oslavou, Cikháji, Českých Milovách, Bolešíně, Vlkově nebo Domaníně, dále také budou opraveny úseky silnic mezi Bohdalovem a Březím nad Oslavou nebo mezi Rožnou a Dolní Rožínkou.

Veškeré opravy za peníze poskytnuté SFDI budou opět realizovány prostřednictvím Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. „V loňském roce vyčerpal Kraj Vysočina ze SFDI částku 389,584 milionu korun, což pomohlo s opravou cca 34 km silnic a opravou či rekonstrukcí 11 mostů a jedné zdi,“ řekl náměstek ředitele Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Tomáš Mátl. Od roku 2015 poskytl Státní fond dopravní infrastruktury na opravy silnic Kraji Vysočina přes 2,5 miliardy korun a délka opravených silnic z těchto prostředků již přesáhla 400 km a opraveno či zrekonstruováno bylo 27 mostů a 8 zdí. Další peníze ze SFDI dostává kraj na řešení nehodových úseků nebo na majetkoprávní a další přípravu dopravních projektů nutných pro přípravu stavebních opatření a staveb nutných pro umožnění přepravy nadrozměrných a těžkých komponent pro dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. V tomto případě se jedná o nepravidelné příspěvky v desítkách milionů korun ročně.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: Kraj Vysočina)

 

zpět na články

inzerce

nahoru