Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kraj Vysočina obdrží od SFDI téměř 537 milionů Kč na opravy silnic II. a III. třídy

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) investuje v letošním roce téměř 537 milionů Kč do oprav silnic II. a III. třídy v Kraji Vysočina. Z těchto peněz budou financovány desítky oprav.

15:42 / 24. února 2023
Kraj Vysočina obdrží od SFDI téměř 537 milionů Kč na opravy silnic II. a III. třídyi

Foto: V letošním roce získal Kraj Vysočina od SFDI zhruba 537 milionů Kč. Zdroj: Kraj Vysočina

Kraj Vysočina letos obdrží téměř 537 milionů Kč na opravy silnic II. a III. třídy. „Rozpis silničních úseků, které chceme za peníze z fondu opravit, čítá 46 položek. Opravy silnic jsou naší jednoznačnou prioritou, proto dalších více než 250 milionů korun kraj na silnice rezervuje ve vlastním rozpočtu a zhruba 440 milionů jsme připraveni vyčerpat z evropských fondů,“ uved Miroslav Houška, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy a ekonomiky. Další peníze na opravy i investice v řádech stovek milionů korun mají v rozpočtu krajští silničáři.

Do jakých staveb budou tedy peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury investovány? V okrese Havlíčkův Brod budou realizovány např. opravy úseku Chotěboř – Libice nad Doubravou nebo opravy mostů v Klokočově, Libici, Okrouhlici, Sloupnu a Chuchli. V plánu je také rekonstrukce průtahu Malčínem. V okrese Jihlava jsou k opravám připraveny průtahy Mrákotínem, Panenskou Rozsíčkou, Větrným Jeníkovem, mosty v Řídelově, Mysliboři nebo Stříteži. Dojde i na opravu silnice mezi Polnou a Nížkovem. V okrese Pelhřimov budou opraveny např. mosty v Leskovicích, Kuňovce, Onšově a Houserovce. Na tuto stavbu pak naváže i oprava úseku Houserovka – Benátky. Na Třebíčsku kraj opraví např. mosty v Budkově, Jasenicích a Bransouzích. Dále jsou naplánovány opravy průtahů ve Smrku nebo Hvězdoňovicích a dojde i na ulici 9. května přímo v centru Třebíče, která bude pilotně realizována v režimu BIM. V okrese Žďár nad Sázavou čekají opravy z prostředků SFDI mosty v Olší nad Oslavou, Cikháji, Českých Milovách, Bolešíně, Vlkově nebo Domaníně. Počítá se tu i s opravou úseků silnic mezi Bohdalovem a Březím nad Oslavou nebo mezi Rožnou a Dolní Rožínkou.

Veškeré opravy za peníze poskytnuté SFDI budou realizovány prostřednictvím Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. „V loňském roce vyčerpal Kraj Vysočina ze SFDI částku 389,584 milionu korun, což pomohlo s obnovou cca 34 km silnic a opravou či rekonstrukcí 11 mostů a jedné zdi,“ uvedl Tomáš Mátl, náměstek ředitele Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

SFDI poskytl Kraji Vysočina za posledních devět let přes 2,5 miliardy Kč. Za tuto dobu bylo z prostředků fondu opraveno přes 400 km silnic, 27 mostů a 8 zdí.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Kraj Vysočina)

zpět na články

inzerce

nahoru