Otevřít menu
Doprava dnes
-

Krajský soud zrušil stavební povolení na obchvat Havlíčkova Brodu kvůli žalobě farmáře

Krajský soud v Brně zrušil pravomocné stavební povolení pro silniční obchvat Havlíčkova Brodu. Vyhověl žalobě místního zemědělce Miroslava Hrtúse, jenž proti stavbě dlouhodobě bojuje.  Uvedl to server Zdopravy.cz. Podle ŘSD, jež je investorem, může mít toto rozhodnutí dopad na termín zprovoznění stavby. Čtyřkilometrový obchvat města za 1,6 mld. Kč má být hotový v příštím roce.

10:00 / 22. dubna 2022
Krajský soud zrušil stavební povolení na obchvat Havlíčkova Brodu kvůli žalobě farmářei

Foto: Petr Lemberk

Při stavbě havlíčkobrodského obchvatu se Hrtús nedohodl s ŘSD na ceně za odkup pozemku o velikosti 552 metrů čtverečních, stát tak začal s vyvlastněním. Hrtúse zastupuje advokát Pavel Černohous, který v minulosti hájil práva například farmářky Ludmily Havránkové ve sporu o pozemky pro D11, uvedl server. Podle jeho informací Hrtús požadoval také přezkoumání tzv. závazných stanovisek kvůli budoucím vlivům stavby na okolní pozemky.

Ministerstvo dopravy jako odvolací orgán musí na základě soudního rozsudku znovu řešit právní moc stavebního povolení nebo podat kasační stížnost, uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl pro server. Podle stavebního zákona by měl stavební úřad Kraje Vysočina na základě místního šetření zastavit práce, ale zároveň stanovit rozsah konzervačních prací, aby se zamezilo škodám. Podle serveru je otázka, jak rychle bude stavební úřad postupovat. V případě Frýdku-Místku to podle něj trvalo několik týdnů, během kterých se stavělo dál.

Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu staví od prosince 2019 sdružení firem Strabag, M-Silnice a Porr. Nová část silnice propojí výpadovku I/34 na Žďár nad Sázavou a Pardubice se silnicí I/38 směřující na Jihlavu. Městu by měla ulevit od tranzitní dopravy. Podrobnosti ke stavbě jsou na webu ŘSD.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

V původní verzi tohoto článku jsme neuvedli původní zdroj informací o této problematice, kterým je server Zdopravy.cz. Za toto nedorozumění a případné problémy se tímto omlouváme.

zpět na články

inzerce

nahoru