Otevřít menu
Doprava dnes
-

Královehradecký kraj chystá rekordní investice do silnic

Královehradecký kraj plánuje letos investovat do silnic rekordních více než 1,68 miliardy korun, chystá 47 dopravních staveb. Chce modernizovat přes 93 kilometrů silnic druhé a třetí třídy včetně 13 mostů. Nejvíce investic by letos mělo být v okrese Trutnov a Hradec Králové, na Trutnovsku začne 13 a na Hradecku 12 staveb.

19:05 / 15. března 2023
Královehradecký kraj chystá rekordní investice do silnici

Foto: ŘSD

Osm projektů letos připadne pro Jičínsko, sedm pro Rychnovsko a stejný počet má být na Náchodsku. Novinářům to dnes řekli zástupci silničářů a hejtmanství. V roce 2022 měl kraj v plánu investovat do silnic téměř 1,5 miliardy korun, přičemž prostavěl přes 1,2 miliardy korun.

Kraj spravuje zhruba 3300 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. "Investice do dopravní infrastruktury jsou jednou z hlavních priorit vedení kraje. V posledních více než šesti letech se nám daří držet tempo investic v průměrném objemu přesahujícím jednu miliardu korun ročně. Je to jediná možnost, jak dát silnice dohromady," řekl hejtman Královehradeckého kraje Martin Červíček.

Financování nákladů je i letos zajištěné z více zdrojů. Z Fondu rozvoje a reprodukce Královehradeckého kraje je vyčleněno téměř 697 milionů korun, následuje Státní fond dopravní infrastruktury s 390 miliony korun. Téměř 301 milionů korun má kraj k dispozici v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Kapitola rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny počítá s 260 miliony korun.

"I letos budeme investovat do zvyšování bezpečnosti u nehodových úseků a aplikace nových technologií u dopravních staveb, kdy na tyto účely hodláme vynaložit přes 34 milionů korun," uvedl krajský radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř (ODS).

Z Fondu rozvoje a reprodukce Královehradeckého kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury letos začne 31 projektů za více než jednu miliardu korun. Stavbaři budou rekonstruovat silnici III/28526 Jizbice-Lipí-Náchod, průtah komunikace III/29913 v Lochenicích na Hradecku či silnici III/29840 v Opočně na Rychnovsku. Stavbaři začnou pracovat také na druhé etapě rekonstrukce komunikace III/29827 z Krňovic přes Běleč do Svinar. Archeologickým výzkumem pak začne výstavba přeložky silnice II/303 z Bělovse do Velkého Poříčí na Náchodsku, uvedlo hejtmanství.

"IROP letos zajistí realizaci čtyř staveb za téměř 301 milionů korun. Rekonstruovat se bude například úsek silnice z Debrného na Nové Zámky za 130,8 milionu korun, silnice II/325 v Dolní Brusnici za 71 milionů korun nebo první etapa silnice II/299 z Libřic směrem na Jaroměř včetně průtahu Libranticemi s celkovými náklady za téměř 100 milionů korun," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

V projektu Rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se letos počítá s pokračováním druhé etapy opočenského obchvatu, stavbaři začnou s výstavbou komunikací a mostů v rámci technické a dopravní infrastruktury pro průmyslovou zónu Solnice-jih, která potrvá do roku 2025. "Na tyto akce je k dispozici 260 milionů korun z prostředků SFDI a ministerstva průmyslu a obchodu," uvedl Řehoř.

Do kapitoly rekonstrukce mostů je letos zařazeno 13 projektů, do jejich oprav hodlá kraj investovat přes 200 milionů korun. V polovině dubna se začne s obnovou třech tzv. polských mostů na silnici II/295 v Přední Labské směrem do Špindlerova Mlýna za 110 milionů korun. V Temném Dole v Krkonoších budou stavbaři dělat dokončovací práce za 22,5 milionu korun na třech mostech, které opravili loni. Nový most je v plánu také při opravě silnice mezi Deštným v Orlickým horách - Zákoutí a Šerlichech s celkovými náklady 102 milionů korun.

"Nedílnou součástí jsou také investiční projekty ŘSD, které v letošním roce bude pracovat například na propojení dálnice D11 s obchvatem České Skalice, výstavbě obchvatu Nové Paky či dokončení obchvatu Doudleb nad Orlicí. Pokud stát v letošním roce uskuteční veškeré plánované stavby, dostaneme se letos společně s krajskými investicemi do silnic v našem kraji na sumu přesahující 3,7 miliardy korun," uvedl Červíček.

Kraj má ve střednědobém plánu na modernizaci krajské silniční sítě dalších 230 projektů v celkové hodnotě přesahující osm miliard korun. V roce 2022 kraj zahájil opravu či rekonstrukci u 31 dopravních staveb o celkové délce 45 kilometrů a devíti mostů. Z tohoto se 22 projektů podařilo dokončit. Loni se prostavělo přes 1,2 miliardy korun.

Autor: Karel Geba (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru