Otevřít menu
Doprava dnes
-

Královéhradecký kraj rozjíždí další sezonu cyklobusů

V Královéhradeckém kraji dnes opět vyjely autobusy speciálně upravené pro přepravu jízdních kol. Lidé je budou moci využít v Krkonoších, Orlických horách, v Českém ráji a v Kladském pomezí u hranic s Polskem. Jedna přeshraniční linka spojuje Náchod s polskými městy Kudowa Zdrój a Karlów. Sezona cyklobusů potrvá do října.

15:33 / 28. května 2022
Královéhradecký kraj rozjíždí další sezonu cyklobusů i

Foto: www.hkregion.cz

V kraji využije služeb cyklobusů ročně přes 70.000 lidí. Za sezonu najedou více než 143.000 kilometrů.

"Cyklobusy budou jezdit o víkendech a svátcích, některé během letních prázdnin každý den,“ informoval Václav Řehoř (ODS), radní kraje pro dopravu. Cyklobusy bude v letošním roce poprvé finančně podporovat Královéhradecký kraj bez příspěvku jednotlivých mikroregionů. Letošní dotace pro cyklobusovou dopravu by měla přesáhnout 4,5 milionu korun.

O cyklobusy je největší zájem v Krkonoších. Nejvyšší české hory propojuje síť sedmi linek ze západu na východ a z jihu na sever. Novinku letošní sezony krkonošských cyklobusů představuje přímý spoj z Hradce Králové do Trutnova; dále potom do Pece pod Sněžkou a do Horní Malé Úpy. Naopak, z důvodu uzavírky na opravované silnici mezi Trutnovem a Prkenným Dolem nebude letos žádný z cyklobusů zajíždět do Žacléře.

Hlavní krkonošská páteřní linka v délce asi 120 kilometrů spojuje Harrachov a Horní Malou Úpu. Dalšími linkami se cykloturisté dostanou třeba na hřebenovou Špindlerovu boudu, na Horní Mísečky či do Pece pod Sněžkou. Cyklisté mají v Krkonoších i jeho podhůří k dispozici bezmála 900 kilometrů cyklotras. V loňském roce využilo krkonošské cyklobusy 36.500 cestujících. Cyklobusy převezly asi 2100 jízdních kol.

V Českém ráji jsou připraveny čtyři linky. Cyklisty do Českého ráje dopraví z Jičína, Liberce nebo Mladé Boleslavi. Orlické hory nabízí hned devět linek. Na Šerlich, do Neratova nebo do Rokytnice v Orlických horách dovezou cyklobusy turisty z Hradce Králové, Náchoda, Chrudimi, Pardubic, Litomyšle a Vysokého Mýta. V Kladském pomezí pak budou spojovat Nové Město nad Metují a Peklo a Náchod s Červeným Kostelcem. Odtud bude autobus pokračovat dál do Krkonoš.

Na všech linkách platí ceníky pravidelné linkové dopravy jednotlivých dopravců. Za jízdní kolo je příplatek. Více informací k linkám cyklobusů lze nalézt na portálu veřejné dopravy Královéhradeckého kraje.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru