Otevřít menu
Doprava dnes
-

Krize s řidiči na Svitavsku a Orlickoústecku! BusLine bude vozit cestující zdarma

Společnost BusLine, která zajišťuje regionální autobusovou dopravu v části Svitavska a v Orlickoústecku, bude od čtvrtka vozit cestující zdarma. Od pondělí má kvůli nedostatku řidičů problémy zajistit všechny spoje.

6:48 / 16. června 2022
Krize s řidiči na Svitavsku a Orlickoústecku! BusLine bude vozit cestující zdarmai

Foto: Zdroj fotky: (facebookový profil BusLine).

Jízdné nebude vybírat po dohodě s hejtmanstvím, uvedl kraj v tiskové zprávě. BusLine má smlouvu s krajem na deset let. Regionální dopravu v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka zajišťuje od 12. června, hned v pondělí nevyjely některé autobusy, jednalo se o desítky spojů.

Doprava lidí na Svitavsku a Orlickoústecku je v posledních dnech opravdu komplikovaná. Dopravce BusLine z důvodů nedostatku řidičů ruší spoje. „Za stávající situace je pro mne naprosto nepředstavitelné, aby dopravce v momentě, kdy není schopen zajistit odjetí velkého množství spojů, vybíral od cestujících jízdné. Jsme si vědomi, že cestujícím tímto krokem spoje nenahradíme, ale minimálně je to signál, že jsme s touto situací krajně nespokojeni,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Kraj chce dopravci vyměřit sankce


Podle hejtmana jde o naprosto flagrantní porušení uzavřené smlouvy. „Dopravce nám do poslední chvíle tvrdil, že je vše v pořádku, a proto jsme nemohli včas reagovat. Nebudeme nečinně přihlížet a děláme maximum, abychom situaci co nejdříve stabilizovali,“ dodal Netolický.

Kraj včera také uvedl, že jedná s dalšími dopravci o výpomoci, aby se snížil počet neodjetých spojů. Situace by se mohla zlepšit od pondělí 20. června. Hejtman Netolický již také hovořil o sankcích, které chce kraj dopravci vyměřit, protože porušuje smluvní podmínky. Konkrétnější ale nebyl.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru