Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vláda s investicemi do železnic počítá, ujišťuje ministr Kupka

Železniční konference 2022, která v uplynulém týdnu proběhla ve východočeských Pardubicích, hostila několik významných osobností a hostů. Mezi nimi byl také ministr dopravy Martin Kupka, jenž s Dopravou Dnes po skončení konference v rozhovoru probral řadu důležitých témat současnosti.

16:44 / 22. dubna 2022
Vláda s investicemi do železnic počítá, ujišťuje ministr Kupkai

Foto: mdcr.cz

Jak velký přínos této pardubické konference vidíte?
Důležité hlavně je, že lidé na železnicích se dávají dohromady a hledají recept na to, jak jí rozvíjet. V Pardubicích investují obrovské peníze, více než 10 miliard korun, do rozvoje samostatného nádraží, ale i tras směrem na Hradec Králové. To jsou důležité zprávy pro zdejší i odbornou veřejnost. Mohu ujistit, že i současná vláda počítá s investicemi do dopravní infrastruktury i do železnic.

Jak se plánujete vyrovnat s aktuálními navyšování cen?
Jednáme s dodavateli jednotlivých staveb o tom, jak zvládnou současný tlak obrovského nárůstu ceny a budeme se obracet i na evropskou komisi s požadavkem na podporu a rožšíření dotačních možností. Dále budeme muset hledat návaznosti, jaké možnosti bude mít státní rozpočet.

Jedním z hlavních témat konference byly vysokorychlostní tratě. V roce 2025 by měla začít stavba, myslíte si, že dostojíte těmto závazkům?
Pracujeme na tom. Na mnoham místech začíná nová podoba hledání optimálního řešení se zástupci měst a obcí s veřejností, připravují se studie krajinného rázu. Máme zájem o to, aby do krajiny zasahovala co nejcitlivěji a přinesla na území nové možnosti, lepší propojení a nepřerušila cesty lidí za procházkou a do nejbližšího okolí.

Dalším velkým tématem jsou obnovitelné zdroje energie a poplatky POZE, od kterých by měli být osvobození železniční nákladní dopravci. Jaký je váš postoj k tomuto opatření?Poslanecká sněmovna sice vloni přijala zákon, ale my museli spustit kroky, abychom dokázali notifikovat toto opatření v rámci evropské úrovně. Rozběhli jsme to tak, aby se to povedlo v nejblížší době. Snažíme se s tím vypořádat, pracujeme na tom.

Autoři: Mgr. Petr Dejnožka, Bc. Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru