Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kurýři se před Vánocemi nezastaví! Kritický bude podle Zaslat.cz Black Friday

Každý rok před Vánoci lidé nakupují vánoční dárky, a proto je toto období nejrušnějším obdobím v balíkové přepravě. Společnost Zaslat.cz loni přepravila více než 150 tisíc balíčků, přičemž v letošním roce by to měl být ještě vyšší počet zásilek. Zlomový bod pro kurýry bude Black Friday!

19:21 / 28. listopadu 2022
Kurýři se před Vánocemi nezastaví! Kritický bude podle Zaslat.cz Black Fridayi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Zaslat.cz.

Od roku 2020, kdy balíkový svět zažil vůbec největší objem zásilek

Od roku 2020, kdy balíkový svět zažil vůbec největší objem zásilek v síti, posílili dopravci nejen technické kapacity svých překladišť. Na Vánoční sezonu v Zaslat.cz připravili kromě krizových scénářů i výrazné posílení služeb. Zaměřili se na rozšíření portfolia i vyšší autonomii zákazníků v objednávkovém procesu. „Ve vánočním obdobní pociťujeme i my enormní nápor na naši zákaznickou péči, zároveň nechceme zanedbávat kvalitu péče. Proto hledáme stále nové způsoby, jak zachovat jednoduchost objednávky, zákazníkovi během ní i v celém procesu přepravy přesto předat všechny potřebné informace. O balení, možných zpoždění i situaci v balíkové síti,” poukázal přípravy na sezonu Miroslav Michalko, ředitel společnosti Zaslat.cz. V letošním roce očekává obdobně rušnou balíkovou sezonu jako před rokem, ovšem s vyšším počtem přepravených balíků v síti Zaslat. Jako klíčový vidí takzvaný Black Friday. “Ten je většinou branou do předvánoční horečky. Pomůže nám lépe odhadovat následující vývoj, jestli se například potvrdí některé predikce ekonomů, že zákazníci letos budou více šetřit, anebo se ekonomická situace na předvánočních prodejích neprojeví,” dodal ředitel přepravce.

Díky širokému zastoupení dopravců může Zaslat velmi podrobně monitorovat předvánoční situaci a případně uzpůsobit nabídku přepravy. “Vnímáme situaci u jednotlivých dopravců a snažíme se tak naše zákazníky například přesměrovat k tomu partnerovi, který v dané lokalitě splní nejlépe jejich požadavky. Pomocníkem jim může být i náš balíkometr, kterým každý týden poskytujeme ty nejaktuálnější informace, tipy, jak se co nejrychleji připravit na Vánoce, ale i náš odborný odhad, kdy nastane nejzazší termín odeslání balíků s doručením do Vánoc,” doplnil Michalko. Jako nejzazší termín odeslání balíků po ČR s doručením do Vánoce zatím odhadují specialisté Zaslat.cz 19. prosinec.

Mezinárodní zásilky budou mít zpoždění

 „Nelze říci, že by vánoční sezóna začínala třeba od 1. listopadu. Nápor balíků se zvyšuje postupně. Letos jsme měli i poměrně rušný srpen. Od poloviny listopadu už začínáme zaznamenávat drobná zpoždění na velkých překladištích v západní Evropě,“ řekl Michalko a dodal: „To většinou spouští lavinový efekt zpoždění i na dalších místech. Doporučujeme proto zákazníkům neotálet se zásilkami do zahraničí.“ Od začátku prosince může zahraniční zásilka putovat místo klasických 3 dnů až týden. Další komplikace může přinést i nevlídné počasí. “Sníh, povětrnostní podmínky i námraza komplikují doručování, je časově náročnější, kurýři nestihnou za jeden den objet všechna místa a proces se opožďuje,” řekl Michalko. Od 10. prosince pak Zaslat doporučuje zákazníkům, kteří chtějí stihnout doručení zásilek do zahraničí do Vánoc, využít expresní služby.

V ČR je nejzazší termín pro poslání balíčků 19. prosinec

Podle současných ukazatelů doporučuje Zaslat.cz objednávat přepravu zásilek v předstihu. Obzvláště pokud jde o balíčky do zahraničí. Tam je nejzazší datum 10. prosince. Do okolních států je možné doručit zásilku včas, pokud bude přeprava objednána nejpozději 16. prosince, a v rámci České republiky pak 19. prosince. „Situaci na trhu však pravidelně sledujeme a informujeme o aktualitách každé pondělí na naší facebookové stránce. Registrovaní zákazníci pak budou mít všechny informace od konce listopadu i ve svých účtech a e-mailech,” popsal ředitel Zaslat.cz.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK a Zaslat.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru