Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kurzy bezpečné jízdy pro ženy budou i letos

Speciální kurzy bezpečné jízdy určené ženám připravil Liberecký kraj spolu s Týmem silniční bezpečnosti a BESIP. Uskuteční ve dnech 26. října a 17. listopadu 2022 na Autodromu v Sosnové u České Lípy. Do kurzu se mohou přihlásit řidičky s místem trvalého pobytu na území Libereckého kraje.

7:26 / 14. října 2022
Kurzy bezpečné jízdy pro ženy budou i letosi

Foto: www.tymbezpecnosti.cz

„Dlouhodobě se věnujeme dopravní výchově, mladým a začínajícím řidičům a motocyklistům. V loňském roce byl o tento kurz velký zájem, proto jsme se rozhodli uspořádat letos takové kurzy dva,“ řekl k plánovaným kurzům Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje odpovědný za resort dopravy.

Pro zachování individuálního přístupu v co nejvyšší míře stanovili pořadatelé maximální počet účastnic, a to 40. Účastnice kurz absolvují vlastními vozy.

První část – teoretické školení – se zaměří na kontrolu vozidla před jízdou, přípravu řidiče, defenzívní způsob řízení a jízdy, únavu za volantem, reakční dobu řidiče, brzdnou dráhu při různých adhezních podmínkách, předcházení smyku, bezpečný průjezd zatáčkou, řešení krizových situací, na dětské zádržné systémy a přepravu dětí; v neposlední řadě také na bezpečnost na českých silnicích.

Na teorii bezpečné jízdy naváže praktický nácvik chování především v krizových situacích. Ženy si nacvičí správné techniky průjezdu zatáčkou včetně brzdění a řazení. Chybět nebude ani řešení krizových situací na plochách se sníženou adhezí, tedy na smykových plochách simulujících zimní provoz.

Součást kurzu tvoří další speciální program, například praktická přednáška o bezpečném cestování s dětmi a workshop.

V rámci přednášky se účastnice seznámí s typy dětských autosedaček. „Kurz není limitován věkem,“ uvedla Markéta Novotná za krajské pracoviště MD BESIP Libereckého kraje a dále upřesnila: „Pro některé ženy bude tato problematika aktuální, jiné to teprve čeká a některé budou vzpomínat, jaké to bylo, když měly děti malé. I babičky by však měly mít přehled, jak děti bezpečně přepravovat v souladu s aktuálními studiemi a trendy.“

K workshopu, který se věnuje obecným informacím dopravní nehodovosti v České republice i praktickým ukázkám nejčastějších příčin dopravních nehod, Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti sdělil: „Aktivitami v našem workshopu poukazujeme například na různá nebezpečí spojená s nepozorností při řízení. Řízenou diskusí rozebíráme problematiku používání mobilního telefonu, únavy, vlivu léků a alkoholu, ale i jiné kognitivní zátěže.“

Kurz bude bezplatný.

Financuje jej Liberecký kraj, Ministerstvo dopravy – BESIP a Bezpečně na silnicích o.p.s.

Registrace na kurz ZDE.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.tymbezpecnosti.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru