Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kvůli drahé ropě zavádějí aerolinky palivové příplatky. Cestovky zatím ceny drží

Češi si za letenky připlatí. Zejména za ty, které si teprve koupí. Pokud ale bude dál trvat nejistota na trhu s ropou, lidé teoreticky mohou doplácet i za organizované zájezdy, které si již objednali a zaplatili. Na zdražení ropy totiž reagují i aerolinky a zavádějí takzvané palivové příplatky. V zahraničí tak již učinily Malaysia Airlines, AirAsia, ANA Holdings či Emirates, v tuzemsku Smartwings či České aerolinie (ČSA). 

13:24 / 19. března 2022
Kvůli drahé ropě zavádějí aerolinky palivové příplatky. Cestovky zatím ceny držíi

Foto: pixabay.com

„Z důvodu extrémního nárůstu ceny leteckého paliva na světových trzích dochází k úpravě palivových příplatků,“ potvrdila Vlaďka Dufková, mluvčí Smartwings a ČSA. Jak přesně se příplatek odrazí v ceně letenek na různých trasách, ale nechtěla komentovat.

Zavedení palivových příplatků by mohlo ovlivnit cenu zahraničních zájezdů. A to nejen těch v současné nabídce. Cestovní kanceláře totiž mohou požadovat doplacení palivového příspěvku i po klientovi, jenž zájezd už zaplatil. „Pokud se s palivy děje to, co se děje, je naprosto správné a férové, že se na navýšení musí podílet i cestující. Není to rozhodně ze strany cestovních kanceláří žádná svévole,“ uvádí mluvčí Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež.

Zákon cestovním kancelářím umožňuje zvýšit konečnou cenu až o osm procent, ale i o mnohem více. „V takovém případě ale může zákazník od smlouvy odstoupit bez povinnosti platit odstupné. Pokud je navýšení menší než osm procent, pak je možné zájezd zrušit pouze klasickým způsobem a zaplatit případné odstupné,“ říká mluvčí spotřebitelské organizace dTest Jaroslav Švehla.

Úplně jiná situace je u letenek, které si lidé kupují sami a nejsou součástí zájezdů. „Obecně platí, že dohodnutá cena, za kterou byly letenky zakoupeny, je konečná. Dodatečně již nelze cenu měnit. Toto vyplývá ze základní soukromoprávní zásady "pacta sunt servanda", tedy smlouvy je třeba dodržovat,“ doplňuje Švehla.

Ceny zatím zůstávají.

S palivovým příplatkem větší cestovní kanceláře oslovené Deníkem zatím nepočítají. Nezvyšují ani katalogové ceny zájezdů pro letošní sezonu. Jedním dechem ale dodávají, že v příštích měsících to už tak být nemusí. Podle nich je tlak na růst cen obrovský.

„Nyní prodáváme za předinflační ceny, které vycházejí z cen loňských. Zda se je podaří udržet či bude nutné zdražit a případně kdy, nechci nyní spekulovat. Bude záležet nejen na vývoji cen ropy, ale také na kurzu koruny a dalších faktorech, které mají na cenu zájezdů vliv,“ říká Petr Šatný, marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria.

Jeho slova potvrzují také další cestovní kanceláře. „Krátkodobý výkyv v cenách ropy se na ceně zájezdů neprojeví, protože ta je tvořena více faktory. Pokud by se ale cena ropy znovu zvýšila a situace by trvala několik měsíců, mohlo by to tlačit cenu nahoru a nákup zájezdu v létě by se tak mohl prodražit,“ uvádí mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Měnit ceny zájezdů, nejen těch v současné době prodávaných, ale i již prodaných, se nechystá ani Čedok. Dovolené by ale mohly zdražit v příštím roce. „Pro další období budeme vývoj cen paliva pochopitelně sledovat a pracovat s ním při přípravě příštích sezon,“ dodává mluvčí cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj:liberecky.denik.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru