Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kvůli riziku požáru svolává Škoda Auto tisíce vozů

Škoda Auto v České republice svolává do servisů dva tisíce vozů s motory 2,0 TSI evo a tisícovku plug-in hybridů. Hrozí u nich nebezpečí požáru. Stejnou svolávací akci v současné době pořádají také ostatní značky z německého koncernu, tedy Audi, Volkswagen, Seat a Cupra.

12:18 / 1. dubna 2022
Kvůli riziku požáru svolává Škoda Auto tisíce vozůi

Foto: Shutterstock

Celosvětově přes 110 tisíc vozů svolává do servisů podle německého deníku Bild koncern Volkswagen, do něhož patří i tuzemská automobilka Škoda Auto. V Česku jde o 2 028 vozů, mezi něž patří modely Škoda Octavia, Karoq, Kodiaq a Superb s benzinovými motory 2,0 TSI evo vyrobené během srpna 2020 a později.

Za určitých specifických podmínek hrozí u těchto vozů riziko požáru. Řešení tohoto problému je ale velmi snadné. Stačí se zastavit v servisu. Servisní technik musí odstranit z auta kryt motoru, u kterého jinak hrozí uvolnění, tepelná deformace a v krajním případě požár. Podle Škodovky není možné v současnosti kryty vyměnit za jiné, a to z důvodů výrobních kapacit. Nové kryty budou do auta namontovány dodatečně.

Do servisů míří ještě další tisícovka aut prodaných v Česku. Modely Superb, Octavia iV a Octavia RS iV s plug-in hybridním pohonem musí také k mechanikovi kvůli nebezpečí vzplanutí. V tomto případě bude řešení odlišné, avšak podobně nekomplikované. Podle ČTK se bude do vozů instalovat izolační podložka zabraňující případnému požáru od zkratované baterie. Z uvedeného tisíce aut se k zákazníkům dostalo 700 vozů, ostatní zůstaly u výrobce.

Samotná značka Volkswagen se potýká s většími problémy. Po celém světě svolává přes 58 tisíc vozů typu Passat, Golf, Tiguan a Arteon. Cupra nechá opravit přes 30 tisíc vozů. U Škody jde celosvětově o 15 636 aut a u Audi o 6 320 vozů. Seat se musí postarat o necelých 800 vozů.

Podle webu Svolavacky.cz jsou interní kódy svolávací akce pro jednotlivé značky následující: „10H5“ (VW), „10H6“ (Škoda), „10H7“ (Seat/Cupra) a „10H8“ (Audi).

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.garaz.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru