Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letecká doprava se vrátí na úroveň před pandemií už v roce 2023, říká IATA

Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) se odvětví vrátí na úroveň před pandemií už v roce 2023, tedy o rok dříve než organizace dosud odhadovala. Ke skokovému nárůstu chuti po létání vedlo celosvětové rušení omezení souvisejících s Covid-19, které uvolnilo poptávku zadržovanou během posledních dvou let.

7:40 / 10. května 2022
Letecká doprava se vrátí na úroveň před pandemií už v roce 2023, říká IATAi

Foto: prg.aero

Agentuře Reuters to na konferenci v Rijádu řekl generální ředitel IATA Willie Walsh.

Podle Walshe zůstává krátkodobý výhled pozitivní, i když letecký průmysl čelí novým výzvám, jako jsou vysoké ceny ropy, inflace a nedostatek pracovních sil. "Zaznamenáváme velmi silné rezervace. Všichni generální ředitelé aerolinek, se kterými mluvím, vidí nejen dobrou krátkodobou poptávku, ale zaznamenávají i poptávku na zbytek roku," uvedl šéf IATA.

Oživení se podle Walshe očekává v mnoha regionech. Ředitel IATA ale varoval, že nečeká rychlé zotavení v Asii a Tichomoří, což zdůvodnil protikoronavirovými omezeními v Číně, která uplatňuje politiku nulové tolerance k výskytu Covid-19.

Walsh se domnívá, že vzhledem k současnému zrychlenému nárůstu osobní dopravy by toto odvětví mohlo příští rok dosáhnout stejného počtu cestujících jako před pandemií. Pomoci by k tomu podle něj mohlo silné léto roku 2023.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru