Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letecký sportovec roku 2022: Na první místo dosáhli parašutisté!

V pondělí 6. února 2023 se v Roudnici nad Labem vyhlašoval Letecký sportovec roku 2022. Tuto akci pořádal Aeroklub ČR. Nejlepšími leteckými sportovci roku 2022 jsou Miloslav Kříž, Oldřich Šorf, Jiří Gečnuk, Hynek Tábor a Petr Chládek. Tento tým minulý rok završil zlatý hattrick na mistrovství světa v přesnosti přistání i kombinaci.

23:06 / 6. února 2023
Letecký sportovec roku 2022: Na první místo dosáhli parašutisté!i

Foto: Letecký sportovec roku 2022. Zdroj: Aeroklub ČR.

Letecké sporty vždy přitahovaly skvělé lidi

Při předávání ocenění byl přítomni například nově zvolený prezident ČR Petr Pavel, ministr dopravy Martin Kupka, velitel vzdušných sil Armády ČR Petr Čepelka, generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas, předseda NSA Ondřej Šebek, předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl, předseda ČUS Miroslav Jansta či europoslanec Alexandr Vondra. Nechyběly ani známé osobnosti, například Ondřej Vetchý. „Letecké sporty vždy přitahovaly skvělé lidi. To neříkám jen proto, že moje žena začínala u letectva, ale proto, že jsem to tak vždycky vnímal. Máme tady mistry světa, některé vícenásobné, ale na nikom z nich byste to nepoznali. Skromnost, která je provází, je úžasná a u tohoto sportu i přirozená,“ zmínil Petr Pavel. Tito lidé přijeli gratulovat českým parašutistům, kteří v roce 2022 potřetí za sebou ovládli mistrovství světa, což se ještě nikdy v historii nestalo. Do dějin leteckého sportu se tak nesmazatelně zapsali Miloslav Kříž, Oldřich Šorf, Jiří Gečnuk, Hynek Tábor a Petr Chládek. „Děkuji za všechno to zabezpečení, počínaje od nejvyšších míst až po nejmenší techniky," řekl při vyhlášení Jiří Gečnuk. Druhé místo obsadili mistři světa Jan Adam, Adam Klenka a Oliver Adamy za bezmotorovou leteckou akrobacii. Na třetím místě skončila Tereza Vosejpková, která jako první žena dosáhla na evropský nebo světový titul v kategorii volných modelů F1A. Čtvrté místo za rok 2022 patří Marku Velátovi, jehož disciplínou je přesné létání a letecké rally. Na pátém místě byli za bezmotorové létání oceněni Petr Krejčiřík a Ivan Novák. Loni získali zlatou medaili v plachtění ve dvacetimetrové třídě. Následující místo bral za letecké modelářství Ivo Bratršovský. Umístění dalších osobností leteckého sportu je níže. Ocenění se dočkala i Jana Vepřeková, česká reprezentantka v plachtění. Ta získala cenu za celoživotní přínos sportovnímu letectví. Tato žena dosáhla na 10 medailí z mistrovství světa a Evropy. „Děkuji všem, kteří mi umožnili reprezentovat republiku tolik let. Byly to úžasné roky, moc jsem si to užila. Děkuji i mé rodině, že mi tolerovala to, že jsem tak dlouho byla pořád někde ve světě,“ řekla Jana Vepřeková.

Nedávno zvolený prezident České republiky Petr Pavel na adresu sportovců řekl: „Je možná škoda, že tím, že to nejsou profilové sporty jako fotbal, hokej nebo tenis, tak se jim nedostává tolik pozornosti. Ale platí pro ně jistou parafrází už to, co řekl Winston Churchill o našich letcích za druhé světové války, a sice, že asi nikdy v historii tak malá hrstka lidí neudělala tolik pro tak mnoho. Tady je to taky hrstka lidí a pro nás všechny udělali obrovské renomé ve světě.“ I další hosté zdůraznili a pochválili sportovce za letecké výkony, přičemž čeští letečtí sportovci loni získali přes 20 titulů mistrů světa a Evropy. Ministr dopravy Martin Kupka poděkoval sportovcům za výbornou reprezentaci a šíření dobrého jména ČR ve světě. „Uvědomuju si, jakou prestiž u nás letectví má. Chci poděkovat všem, kteří způsobili tu hrdost, kterou pociťuji,“ uvedl herec Ondřej Vetchý.

Letecký sportovec roku 2022:

1. místo: Oldřich Šorf, Hynek Tábor, Miloslav Kříž, Jiří Gečnuk, Petr Chládek (parašutismus)

2. místo: Adam Klenka, Jan Adam, Oliver Adamy (bezmotorová letecká akrobacie)

3. místo: Tereza Vosejpková (letecké modelářství)

4. místo: Marek Velát (přesné létání a letecká rally)

5. místo: Ivan Novák, Petr Krejčiřík (bezmotorové létání)

6. místo: Ivo Bratršovský (letecké modelářství)

7. místo: Oliver Adamy (bezmotorová letecká akrobacie)

8. místo: Adéla Amel Veselá, Viktoria Nováková, Karolína Henková, Sabina Cioleková (indoor skydiving)

9. místo: Tomáš Ciniburk (letecké modelářství)

10. místo: Kryštof Bobek, Lukáš Behounek (letecká rally)

Aeroklub České republiky je jediným zástupcem ČR v Mezinárodní letecké federaci (FAI). Zastupuje veškeré letecké sporty na území naší republiky. Sdružuje 111 klubů a v nich téměř 7 tisíc členů, z nichž více než tisícovka spadá do kategorie mládeže. Propůjčuje licenci také leteckým a raketovým modelářům spadajícím pod Svaz modelářů ČR a také Letecké amatérské asociaci ČR. AeČR je jedním z členských svazů Sdružení sportovních svazů ČR a současně je členem Českého olympijského výboru. Pořádá a účastní se soutěží v těchto odvětvích: plachtění, akrobacie, parašutismus, všeobecné letectví, vrtulníkové a balónové létání.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: Aeroklub ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru