Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letiště Praha a městská část Praha 6 podepsaly memorandum o budoucím rozvoji

Letiště Praha a městská část Praha 6 uzavřely memorandum o spolupráci, která se zaměřuje zejména na zlepšování životních podmínek ovlivněných letištním provozem. Memorandum bude platit po dobu následujících pěti let.

10:04 / 26. června 2023
Letiště Praha a městská část Praha 6 podepsaly memorandum o budoucím rozvojii

Foto: Memorandum podepsali Jakub Stárek, Jiří Pos a Jiří Kraus. Zdroj: prg.aero

Zástupci Letiště Praha a městské části Praha 6 podepsaly memorandum o budoucím rozvoji obou stran. Prohlášení je založené zejména na vzájemném respektu a otevřenosti. Letiště a Praha 6 chtějí společně řešit a optimalizovat hlavně vlivy způsobené provozem letiště a zlepšovat tak životní podmínky i prostředí, na něž má provoz na letišti značný vliv.

„Letiště Praha bude, na základě praktických zkušeností ostatních evropských letišť, udržovat určité postupy za účelem snížení hluku z leteckého povozu. Jde například o eliminaci starších a hlučných typů letadel z provozu a povolení nočního provozu na Letišti Václava Havla pouze nejtišším typům letadel, která splňují limity stanovené v Mezinárodní úmluvě o civilním letectví a v konkrétním předpisu L16,“ informoval Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Současně s tím bylo dohodnuto, že po případném zprovoznění a kolaudaci paralelní dráhy s hlavní vzletovou a přistávací drahou se aktuální vedlejší dráha 12/30 změní na dráhu pojezdovou. Ta už tedy nebude dále využívána pro vzlety a přistání letadel.

„Městská část Praha 6 vnímá potřebu Letiště Praha rozvíjet leteckou dopravu v České republice, a proto vítám projekty, které přinesou snížení negativního vlivu leteckého provozu právě na území a občany městské části. Stejně tak si cením i dlouhodobé podpory jazykového vzdělávání žáků základních škol,“ dodal Jakub Stárek, starosta Městské části Praha 6.

Společné zájmy

Pražské letiště a Praha 6 např. společně podporují výstavbu kolejového spojení letiště s centrem hlavního města Prahy. Toto spojení by mělo být šetrné k životnímu prostředí, a zároveň zajistí cestujícím dostatečnou přepravní kapacitu. Oba subjekty také podporují dostavbu severní části silničního okruhu kolem Prahy, jehož vybudování výrazným způsobem ulehčí pozemní dopravě uvnitř městské části.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: prg.aero)

zpět na články

inzerce

nahoru