Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letiště Praha loni odbavilo 12,7 milionů cestujících, meziročně více než dvojnásobek

Letiště Praha zažilo skvělý rok, bylo odbaveno téměř 13 milionů cestujících, což byl meziroční dvojnásobek. Počet odbavených cestujících o dva miliony překonal původní plán. Důvodem bylo rychlé zrušení koronavirových opatření, což mělo větší pozitivní dopad než důsledky konfliktu na Ukrajině.

8:48 / 3. ledna 2023
Letiště Praha loni odbavilo 12,7 milionů cestujících, meziročně více než dvojnásobeki

Foto: prg.aero

Letos letiště očekává 12,7 milionu přepravených cestujících, řekl v prosinci Pos. Vyhlíží lepší první čtvrtletí, které nebude utlumeno epidemickými restrikcemi. U dovolenkového provozu je kvůli ekonomické situaci spíše konzervativní.

Řízení letového provozu letos čeká zejména stabilizace nového systému řízení provozu. "Čekáme mírné zvýšení provozu v přeletech i na letištích," uvedl generální ředitel Jan Klas. Ministerstvo dopravy podle ministra Martina Kupky (ODS) jedná s několika dopravci o jejich návratu nebo navýšení provozu do Prahy. Mimo jiné vyjednává se společnostmi z Kataru a Kanady a během letní sezony by se mohly vrátit aerolinky Korean Air.

V příštím roce plánuje ministerstvo posun v přípravě paralelní vzletové a přistávací dráhy v Praze, kde očekává vydání nepravomocného rozhodnutí, a zahájení prací na železničním spojení letiště s centrem Prahy. Posilovat chce aktivity i na regionálních letištích, například v Českých Budějovicích. Rozvíjet hodlá také činnosti v Czech Aviation Training Centre, které bylo původně nabízeno k prodeji, ale nenašel se zájemce za očekávanou cenu.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru