Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letiště Praha nabízí v letním letovém řádu téměř 170 destinací

Letiště Praha přidává do svého letního letového řádu nové destinace, kterými jsou např. Astana, Tallinn, Florencie nebo Verona. Kromě nových destinací přibydou i nová spojení do oblíbených dovolenkových lokalit.

10:11 / 28. března 2024
Letiště Praha nabízí v letním letovém řádu téměř 170 destinacíi

Foto: Brzy vstoupí v platnost letní letový řád. Zdroj: prg.aero

Letní letový řád vstupuje v platnost poslední březnový den. Letiště Praha letos přichází se 167 destinacemi, které bude zajišťovat 68 dopravců. Tím pražské letiště dosáhne na téměř 90 % nabídky z rekordního roku 2019.

„Prioritou dalšího rozvoje leteckých spojení nadále zůstávají dálkové linky do Asie a Severní Ameriky. Konkrétně jednáme s dopravci o pravidelných spojeních s Hanojí, Pekingem, Dillí, Bangkokem nebo New Yorkem. Všechny tyto destinace mají svůj obchodní potenciál nejen v případě příjezdového cestovního ruchu, ale jsou zajímavé i z pohledu dovolenkového segmentu, přepravy zboží a poptávky obchodní klientely,“ přibližuje Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

V rámci zvyšování nabídky leteckých spojení dochází také k dalšímu zahuštění počtu frekvencí letů na více než třiceti tratích. Do Londýna tak Letiště Praha nabídne týdně až 93 letů, do Paříže až 57 letů a do Amsterodamu až 54 letů. Vyšší frekvence spojení je dále také např. na lince do Milána, Barcelony, Osla, Marseille nebo Kodaně.

Významný nárůst počtu letů a nabízených sedačkových kapacit proběhne i u pravidelného spojení společnosti Qatar Airways. To bude umožněno díky nasazování letadla Boeing 787 Dreamliner na lince do katarského Doha.

V letní sezoně nabídnou dopravci téměř 13 milionů míst k sezení. Od dubna pak bude dopravce Korean Air létat čtyřikrát týdně a nově bude tuto trať obsluhovat letadlo Boeing 787 Dreamliner.

Postupný návrat k předcovidové době

Objem odbavených cestujících by na konci roku 2025 nebo začátkem roku 2026 mohl dosáhnout k číslům z doby před pandemií covid-19.

 „Předpokládáme, že za celý rok odbavíme přes 16 milionu cestujících. Nicméně nám kvůli válce na Ukrajině stále chybí přes jeden a půl milionu cestujících a šestnáct destinací konkrétně z Ruské federace, Ukrajiny a Běloruska. Ty aktuálně nejsou provozované. Po jejich odečtení jsme prakticky na 100 procentech roku 2019,“ popsal Jiří Vyskoč, ředitel Rozvoje leteckého obchodu.

V letní sezoně přibydou noví dopravci

V letošním letovém řádu se představí několik nových dopravců. Např. letecká společnost Qanot Sharq Airlines spojí Prahu s Taškentem, dopravce SCAT Airlines nabídne přímé lety do Astany či aerolinka FlyOne spustí lety do Kišiněva.

Cestující si mohou na webových stránkách Letiště Praha vyhledat přehled jak dostupných spojení, tak i informace o tom, jaké letecké společnosti do dané destinace létají. Na webových stránkách dopravce (lze se dostat proklikem) jsou pak k nalezení aktuální informace o letovém řádu.

Letiště Praha i v letní sezoně upozorňuje na skutečnost, že by si všichni cestující měli vždy před cestou zjistit aktuálně platné podmínky pro cestování do své destinace, a zároveň by měli být na letišti minimálně 2 hodiny před odletem.

Vyšší letištní poplatky nejen kvůli inflaci

Letištní poplatky na Letišti Václava Havla Praha se v letošním roce navyšují v průměru o 5 %. Jedná se např. o poplatky hrazené odlétajícími cestujícími, kdy se částka z 659 Kč zvedá na 697 Kč. Důvodem zvyšování poplatků je růst provozních a personálních nákladů. I tak jsou ale poplatky na pražském letišti pod průměrem trhu (ve srovnání s poplatky na dalších dvou desítkách letišť v Evropě).

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: prg.aero)

zpět na články

inzerce

nahoru